Facebook chce zpoplatnit zprávy

Facebook se snaží vytěžit peníze z velkého počtu svých uživatelů a podle nejnovějších informací chce toto úsilí spojit s bojem proti spamu. Chystá se totiž zpoplatnit odkazy zasílané celebritám, ale i lidem mimo okruh přátel. Koncem minulého měsíce začal testovat zpoplatnění ve Velké Británii na vzorku 10% uživatelů.

V rámci zkušebního režimu stojí standardní zpráva 0,71 libry (0,83 eura), ale nejde o konstantní částku. Při výpočtu výše poplatku se zohledňuje více faktorů, např. počet fanoušků na Facebooku či počet zpráv, které daná osoba dostává. V současnosti nejdražeji vyjde testujícím uživatelů odkaz pro britského olympionika Toma Daleyho, a to 10,68 libry (12,57 eura), například za zprávu pro rappera Snoop Dogg se platí 10,08 libry (11,86 eura).

Po skončení testování se mají poplatky zavést v celé zemi. Uživatelé budou moci nadále bezplatně udržovat kontakty s lidmi z okruhu přátel a také s přáteli přátel. Osoby mladší 18 let jsou vyloučeny z posílání, ale i přijímání takovýchto nevyžádaných zpráv. Proti zpoplatnění se zvedla vlna kritiky. Facebooku se vyčítá takovéto jednání přesto, že ještě před časem se chlubil tím, že jeho web „je a vždy bude zdarma“.

zdroj: dai­ly­mail.co.uk