Seniorů s chytrým mobilem bude přibývat

Mobilní telefon používá v Česku devět z deseti starobních důchodců. Nejčastěji se jedná o tlačítkový přístroj bez operačního systému za pár stokorun. Brzy se možná s touto kategorii mobilních telefonů setkáme jen v muzeu. Proč? Do starobního důchodu bude odcházet stále více lidí, kteří se ani v pokročilém věku nevzdají internetu a oblíbených aplikací.

Přijde konec „hloupých“ telefonů?

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu najdete u tří čtvrtin starobních důchodců telefon bez operačního systému, tedy ten nejjednodušší tlačítkový. „U starších ročníků jsou oblíbené základní varianty mobilních telefonů zejména proto, že jsou levné, mají větší rozměry tlačítek, jednoduchou grafiku, snadné ovládání a dlouhou výdrž baterie. Nevýhodou nejjednodušších telefonů bez operačního systému je, že se s nimi nepřipojíte k internetu a nemůžete tedy využívat různé online služby a další užitečné aplikace. Je jisté, že v následujících letech poroste zastoupení starobních důchodců s chytrým telefonem. Do důchodu bude odcházet stále více lidí, kteří s internetem běžně pracovali a nevzdají se ho ani v pokročilejším věku,“ tvrdí Lukáš Pazourek, marketingový ředitel poskytovatele internetu netbox.

Dvě třetiny seniorů ve Švédsku mají internet v mobilu

Právě potřeba být na internetu a využívání nejrůznějších online služeb či náročnějších aplikací bude u seniorů stále častějším důvodem k pořízení chytrého telefonu. Prozatím stojí Češi v používání internetu v mobilu ve stínu ostatních zemí Evropské unie. V roce 2017 používalo internet v mobilním telefonu jen 19 % Čechů ve věku 55 až 74 let. Ve Švédsku se ve stejné věkové skupině přihlásilo k využívání internetu v mobilu 67,4 % lidí. S vysokými čísly se setkáte také u Nizozemců, Dánů a Britů. Zmíněné země jsou současně celkovými lídry v používání internetu v mobilních zařízeních.

Čeští senioři s internetem v mobilu se připojují pomocí dostupných Wi-Fi sítí i datových tarifů. Některý z datových tarifů využívá téměř 150 tisíc starobních důchodců a Wi-Fi sítě přibližně 200 tisíc. Pouze přes Wi-Fi se připojuje k internetu 77 tisíc starobních důchodů. „Řada seniorů ocení, že se mohou připojit k internetu zdarma, například využijí Wi-Fi síť u svých dětí, přátel, v kavárně či knihovně. Pokud se ovšem připojují k internetu, nesmí zapomínat na zabezpečení telefonu. Ten může být na síti napaden škodlivým virem stejně jako počítač nebo tablet,“ upozorňuje Lukáš Pazourek.

Když smysly slábnou, pomohou aplikace

Senioři se chytrých mobilních telefonů nemusí obávat. Ocení ho i ve vyšším věku, kdy se musí vyrovnat s poklesem fyzické i psychické výkonnosti. Typickým příznakem stáří je například horší zrak a cit v rukou. Když zeslábnou smysly, pomohou užitečné aplikace. Mezi ně patří například Oscar Senior nebo Koala Phone. První jmenovaná aplikace poskytuje jednoduché a bezpečné prostředí s velkými tlačítky a písmem pro snadné ovládání telefonu. Stisknutím jediného tlačítka se například spojíte s rodinou a blízkými. Koala Phone je launcher, který převlékne operační systém Android do jednoduššího a přehledného uživatelského prostředí.