Noam Chomsky: 10 strašidelných triků, kterými média a vlády ovlivňují naši mysl

Noam Chomsky je profesorem lingvistiky na Massachusettském technologickém institutu, je to lingvista, filozof, sociální aktivista, autor a politický analytik a je považován za jednoho z nejvýznamnějších myslitelů naší doby, uvádí El Club de los Libros Perdidos.

Jeho knihy jsou známé po celém světě. Obzvláště populární je jeho seznam o způsobech manipulace s lidským vědomím, ke kterým se uchylují média a vlády.

Přečtěte si tyto body a mnohé pochopíte:

1. Odvedení pozornosti

Hlavním prvkem řízení společnosti je odvést pozornost lidí od důležitých problémů a rozhodnutí politických a ekonomických vládních kruhů, a to neustálou saturací informačního prostoru drobnými zprávami.

Faktor odklonu pozornosti je nezbytný k tomu, aby občané nemohli získat důležité znalosti v oblasti moderních filozofických trendů, pokročilé vědy, ekonomiky, psychologie, neurobiologie a kybernetiky.

Místo toho je informační prostor naplněn novinkami o sportu, show businessu, mysticismu a dalších informačních složkách, založených na reliktních lidských instinktech od erotiky po tvrdou pornografii a od každodenních slaboduchých námětů až po pochybné způsoby snadného a rychlého zisku.

2. Problém — reakce — řešení

Vzniká problém, jakási „situace“, která má vyvolat určitou reakci mezi obyvatelstvem, takže sama by vyžadovala přijetí opatření, které vládnoucí kruhy potřebují.

Například umožnit spirále násilí ve městech uvolnit se nebo organizovat krvavé činy terorismu, aby občané požadovali přijetí zákonů na posílení bezpečnostních opatření a provádění politik, které porušují občanské svobody.

Nebo způsobit nějakou ekonomickou, teroristickou nebo technologickou krizi, která nutí lidi v jejich myslích, aby přijali opatření k odstranění jejích důsledků, i když v rozporu s jejich sociálními právy, jako „nezbytné zlo“. Musíte však pochopit, že krize se nenarodí samy.

3. Postupnost

Pro dosažení přijetí jakéhokoliv nepopulárního opatření stačí je zavádět postupně, den za dnem, rok za rokem. Tímto způsobem byly v 80. a 90. letech globálně zavedeny zásadně nové sociálně-ekonomické podmínky (neoliberalismus).

Minimalizace funkcí státu, privatizace, nejistota, nestabilita, masová nezaměstnanost, mzdy, které již neposkytují důstojný život. Kdyby se to všechno stalo ve stejnou dobu, pak by to jistě vedlo k revoluci.

.

4. Zpožděné plnění

Dalším způsobem, jak prosadit nepopulární rozhodnutí, je představit ho jako „bolestivé a nezbytné“ a v současné době dosáhnout souhlasu občanů s jeho realizací v budoucnu. Je mnohem snazší přijmout jakékoli oběti v budoucnosti než v současnosti.

Za prvé proto, že se to nestane okamžitě. Za druhé, protože lidé ve své většině jsou vždy nakloněni tomu, aby si vážili naivní naděje, že „zítra se všechno změní k lepšímu“ a že obětem, o něž jsou žádány, bude zabráněno. To dává občanům více času, aby si zvykli na myšlenku změny a pokorně ji přijali, až přijde čas.

5. Infantilizace lidí

Většina propagandistických projevů určených pro širokou veřejnost používá takové argumenty, postavy, slova a intonace, jako kdybychom mluvili o školou povinných dětech s retardovaným vývojem nebo mentálně postižených jedincích.

Čím silněji se někdo pokouší uvádět posluchače v omyl, tím více se pokouší použít infantilní projevy. Proč?

Pokud někdo osloví osobu, jako by jí bylo 12 let, pak pro věrohodnost odpovědi nebo reakce osoby chybí kritické hodnocení, což je typické pro děti.

6. Důraz na emoce

Dopad na emoce je klasická metoda neuro-lingvistického programování, zaměřená na blokování schopností lidí pro racionální analýzu a jako výsledek obecně pro schopnost kritického myšlení o tom, co se děje.

Na druhé straně, použití emocionálního faktoru vám umožní otevřít dveře podvědomí, aby se tam podněcovaly myšlenky, touhy, strachy, obavy, donucení nebo stabilní chování. Kouzla o tom, jak tvrdý terorismus je, jak nespravedlivá je vláda, jak hladoví a ponížení trpí, ponechávají skutečné důvody skryté. Emoce jsou nepřítelem logiky.

7. Debilizace společnosti

Důležitou strategií je zajistit, aby lidé nebyli schopni porozumět technikám a metodám používaným k jejich kontrole a podřízenosti jejich vůle.

Kvalita vzdělávání poskytovaná nižším sociálním třídám by měla být co nejpřesnější, aby neznalost, která odděluje nižší společenské třídy od vyšších tříd, zůstala na úrovni, kterou nižší třídy nemohou překonat.

8. Módní propagace k průměrnosti

Úřady chtějí představit myšlenku, že je módní být hloupý, vulgární a špatně vychovaný. Tato metoda je neoddělitelná od té předchozí, protože vše průměrné v moderním světě se objevuje v ohromném množství v jakékoli sociální sféře – od náboženství a vědy až po umění a politiku.

Skandály, žluté noviny, čarodějnictví a magie, pochybný humor a populistické akce jsou užitečné pro dosažení jednoho cíle: zabránit lidem, aby byli schopni rozšířit své vědomí na obrovské rozlohy reálného světa.

9. Kultivace pocitů viny

Dalším úkolem je, aby člověk věřil, že pouze on je vinen ze svá vlastní neštěstí, ke kterým dochází v důsledku nedostatku jeho duševních schopností, možností nebo úsilí.

Jako výsledek, namísto rebelie proti ekonomickému systému, se člověk začne sebepoškozovat, obviňovat se za všechno, co způsobí deprimovaný stát, což vede mimo jiné k nečinnosti.

10. Výborná znalost lidské přirozenosti

Za posledních 50 let vedly pokroky ve vývoji vědy k vytvoření rostoucí propasti mezi znalostmi obyčejných lidí a informacemi, které ovládají a používají vládnoucí třídy.

Díky biologii, neurobiologii a aplikované psychologii má systém k dispozici pokročilé znalosti člověka v oblasti fyziologie i psychiky. Systém se dokázal dozvědět o obyčejném člověku více, než ví o sobě on sám.

To znamená, že ve většině případů má systém více lidí a větší kontrolu nad lidmi než oni.

Všimli jste si již těchto metod v praxi?