Po přečtení tohoto článku už nikdy nevyhodíte banánové slupky (20 netradičních tipů použití)

Banánové slupky, podobně jako kávové sedliny, čajové listy nebo citronová kůra, mají řadu užitečných způsobů použití.

Proto si příště dvakrát rozmyslíte, jestli slupky po dojedení banánů vyhodíte do koše.

Podívejte se na 20 netradičních použití banánových slupek. Určitě alespoň některé z nich vyzkoušejte.

1) Leštění bot

Věděli jste, že vnitřek banánových slupek dokáže výborně vyleštit boty? Jednoduše nimi potřete své boty o pak je doleštěte čistou látkou.

2) Bělení zubů

Vnitřkem slupek si přetřete zuby a je to! Obsah manganu, hořčíku a draslíku údajně pomáhá vybělit zubní sklovinu.

3) Odstraňování bradavic

Jen 1 až 2 týdny trvá odstranění bradavic pomocí banánové slupky. Stačí, když si několikrát denně jejich vnitřkem budete bradavice potírat.

4) Zmírňování svědění

Banánová slupka je výborný prostředek po poštípání hmyzem. Nevytáhne sice z rány jed, ale zmírní svědění, zarudnutí a bolest.
5) Zábava pro děti

Máte narozeninovou oslavu s velkým množství dětí? Zkuste rozházet po verandě 30 banánových slupek a děti budou mít ohromnou zábavu se na nich klouzat.

6) Leštič stříbrných příborů

Rozmixujte pár banánových slupek s vodou v mixéru a výslednou tekutinu můžete použít na leštění stříbrných nebo jiných lesklých kovových příborů.

7) Zvlhčovač pečeného masa

Až budete příště péct maso, přidejte k němu pár banánových slupek. Ty dodají masu akorát dostatek vláhy na to, aby při pečení nevyschlo.

8) Uvolňovač třísek

Pokud se vám do kůže zapíchla tříska a nedaří se vám ji vyndat, přiložte na kůži v okolí třísky banánovou slupku a na pár minut ji připevněte leukoplastí. Pak se pokuste třísku znovu vytáhnout.

9) Odpuzovač mšic

Mšice nesnášejí banánovou slupku. Když pár z nich zakopete do země v blízkosti vašich zahradních růží nebo jiných rostlin, které mají mšice v oblibě (jako například květák), tak je zaručeně odtud odeženete.

10) Hnojivo pro květiny

Banánové slupky obsahují velké množství minerálů jako vápník, hořčík a další stopové prvky, které květiny pro svůj růst potřebují. Nakrájejte je na malé kousky a přidejte do zeminy, ve které květiny pěstujete.

více tipů použití banánových slupek najdete na druhé stránce příspěvku..

11) Hojení modřin a škrábanců

Pokud si zraníte pokožku, potřete si ji vnitřní stranou banánové slupky. Urychlíte tak proces hojení.

12) Kompost

Banánové slupky se rozkládají poměrně rychle a dodávají půdě vydatné živiny. Neváhejte je proto přidávat do vašeho zahradního kompostu.

13) Akné

Nanášení vnitřku banánové slupky na akné ho pomáhá léčit.

14) Léčba suché pokožky

Pokud trpíte psoriázou, potírejte si banánovou slupkou postiženou pokožku dvakrát denně. Uvidíte, jak se časem suchá pokožka začne vytrácet.

15) Příprava dezertu při táborovém ohni

Pokud rádi jezdíte do přírody na opékání, pak vás tento recept určitě potěší.

16) Vzkazy dětem

Nechte svému dítěti vzkaz tak, že párátkem na slupku banánu napíšete písmena. Do oběda ve škole vyrytá písmena zhnědnou a vaše zpráva se tak bude dát přečíst.

17) Léčba hemoroidů

Ano, hádáte správně! Podobně, jako při akné a lupence, banánové slupky dokáží pomoci i s hemoroidy. Je třeba je pravidelně potírat vnitřní stranou slupek.

18) Hnojivo pro rajčata

Pokud pěstujete doma rajčata, tak při jejich vysazování omotejte malé rostlinky do banánových slupek. Rajčata tak vyrostou rychleji a díky živinám z banánových slupek budou i chutnější a výživnější.

Poznámka: Slupky mohou sice obsahovat zbytky pesticidů, ale ve srovnání s množstvím, jaké se na rajčata běžně stříká, to bude jen zanedbatelné množství.

19) Dušené vepřové s rýží

Vyzkoušejte jeden skvělý recept na vepřové a rýži v banánové slupce.

20) Antidepresivum

Výzkumníci zjistili, že pití vody z převařené banánové slupky (případně odstavené) dokáže povzbuzovat dobrou náladu.