Toto je nejlevnější prací prostředek: Za pár korun si můžete udělat doma zásoby na celý rok!

Praní je jednou z nejméně oblíbených domácích prací českých hospodyněk. K radosti z praní nepřispívají ani ceny pracích prostředků, které jsou v poslední době pořádně vysoké.

Lidé proto přirozeně sahají po různých alternativách, z nichž některé fungují více a jiné méně.

Účinnější než prostředky z obchodu

Při pátrání po cenově dostupných a ekologických alternativách jsem narazila na takzvaný mýdlový sliz. Právě ten se narozdíl od jiných alternativ v testu časopisu dTest ukázal jako skutečně účinný.

Test časopisu mimojiné ukázal, že normální prací prášek prádlo opravdu vypral, ale znečistil odpadní vodu. Prací koule nevyprali a znečistily vodu, mýdlové ořechy neudělaly ani jedno ani druhé a to přitom stojí asi 300 Kč za kilo.

Praní s mýdlovým slizem se však ukázalo jako účinné – sliz prádlo šetrně vypral a neznečistil odpadní vodu. Navíc mýdlový sliz si lze snadno vyrobit i doma.

Jak si vyrobit mýdlový sliz?

Základ tvoří jádrové mýdlo, u nás asi nejznámější jako „mýdlo s jelenem“. Dostupných je několik značek a výrobků, u nás i Palma, Lanza, atd. Pokud seženete mýdlo s jelenem, bude výsledkem jelení sliz, pokud Lanza, bude to jen obyčejný voňavý sliz.

Kromě toho budeme potřebovat i prací sodu. Na jedno mýdlo budeme potřebovat asi čtvrt až půl kila.

Postup výroby je velmi jednoduchý a podobá se přípravě karamelu – tedy pouze mícháme a přidáváme ingredience.

⇒ na další stránce ⇒

Připravte si jemné kuchyňské struhadlo, vařečku a vědro.

Nastrouhejte mýdlo, zalijte třemi litry horké vody a míchejte, dokud se mýdlo zcela nerozpustí.

Přidejte sodu a zalijte dalšími sedmi litry horké vody. Míchejte, dokud se úplně nerozpustí i soda. Výsledný produkt by měl mít vločkovitou strukturu.

Nechte vychladnout a počkejte, dokud z tekutiny nevznikne gel.

Ideální je vyrábět mýdlo přímo v uzavíratelném plastovém kbelíku (například v takovém, v jakém se prodává barva), ve kterém můžeme produkt rovnou skladovat.

Jedno mýdlo a polovina balení sody vystačí na výrobu až deseti litrů slizu. Jedna prací dávka přitom představuje 200-250 ml.

Deset litrů slizu by tedy mělo vystačit na 40-50 praní. Celkové náklady na jedno praní tak představují asi 4 koruny.