Čím je dítě chytřejší, tím méně spí a častěji se v noci budí. Takže ho neokřikujte, že je vzhůru!

Máte problém s tím, že vaše dítě nechce v noci spát? Nebojte se, podle vědců je to znamení rozvinutého intelektu!

Na základě výzkumu, nadané děti potřebují méně spánku než jejich vrstevníci. Profesor Peter Fleming, specialista na zdraví a vývoj říká, že děti, které se často budí, mají tendenci mít vyšší úroveň inteligence a duševního zdraví.

„Existuje spojení mezi vysokou úrovní intelektuálního a obecného vývoje a přerušovaným spánkem.“

Navíc, podle Fleminga, představa o tom, že dítě má spát celou noc bez přerušení, je výmysl moderní doby. Z hlediska evoluce je pro ně častější buzení mnohem logičtější.

Děti lidí nejsou předurčeny na dlouhou dobu spánku, není to pro ně užitečné a neexistuje žádný důkaz, že dlouhý a nepřerušovaný spánek má alespoň nějaký pozitivní přínos. Možná to není to, co by chtěla většina rodičů slyšet, „říká.

.

Podle slov profesora, děti milují spánek během dne a nejčastěji se budí mezi 18:00 a půlnocí.“

Z biologického hlediska je to velká výhoda, protože v tento čas budou moci získat maximální pozornost od svých hlavních opatrovníků (rodičů), protože budou méně rozptýlené. Takže chování dítěte je z biologického hlediska rozumné a odůvodněné. Druhá věc je to, že nesplňuje očekávání 21.století, „poznamenává.

Profesorka Dasit Narvaezová, psycholožka na univerzitě v Notre Dame tvrdí, že ani dospělí, ani děti nejsou přizpůsobeny na nepřerušovaný noční spánek.

„Ani dospělí nespí celou noc, jen si nepamatují, že se pravidelně probouzejí,“ říká. „Spíme celou noc po dobu 8 hodin, protože během dne chodíme do práce, či provádíme jinou namáhavou aktivitu. Pokud se podíváme do lidské historie, zjistíme, že to není normální. „

Lidské děti se rodí méně rozvinuté než jiní savci, proto jejich mozky ještě nejsou přizpůsobeny životu.

„Člověk se narodí o 9-18 měsíců dříve, ve srovnání s jinými zvířaty. Ostatní zvířata mohou chodit a samostatně jíst téměř okamžitě, my však ne. Když se rodíme, připomínáme embrya i navenek, i během vývoje, „dodává profesorka.

„Proto je dítě nutné udržovat v klidu, pokud se systémy jeho mozku stále rozvíjejí. Pravdou je, že pracuje pouze na 25% ve srovnání s mozkem dospělého člověka. Po narození si proto vyžaduje vnější dělohu, vnější hnízdo. „

Stručně řečeno, pokud vás dítě vzbudí ve 02:00, nerozčilujte se! Buďte hrdí, že váš malý génius roste! Možná že se díky tomu budete cítit lépe, co říkáte?