11 cynických pravd, které lidé tvrdošíjně odmítají pochopit

Přemýšleli jste někdy o tom, proč člověk dělá stejné chyby? A přitom to není ta nejlepší činnost, kterou ale úspěšně praktikuje téměř každý: dokonce i nejvzdělanější lidé se občas pěkně spálí.

A tajemství toho všeho je opravdu jednoduché: existují určité životní pravdy, které si nikdo nechce přiznat a raději se motá v kruhu osobních neúspěchů.

Rozhodli jsme se obrátit na  běžné uživatele abychom přesně zjistili, které obecně uznávané standardy nám v životě škodí a co si potřebujeme jednou provždy ujasnit, aby nám osud nepřipravoval nepříjemná překvapení.

1. Neustálým odpouštěním všem pomáháte tomu, že se zlo stává beztrestným

© Les Misérables / Universal Pictures  

Mnoho „léčitelů lidských duší“ používá svou již obehranou frázi [přednášenou podmanivě a důrazně]: „Musíte být schopni odpustit. Jen tak můžete začít nový den s čistými myšlenkami a duší.“ Ale nikdo přitom neupřesňuje, že odpuštění jsou 2 druhy.

Duševní: toto odpuštění je založeno na překonání vlastních zkušeností pro harmonii sebe sama. Je zaměřeno pouze na vás, a nikoli na osobu,která vám ublížila. Nejde ani tak o odpuštění, ale spíše o neobviňování. Je to krásné, ušlechtilé, užitečné a ano, nezbytné.

Behaviorální: a toto je již o tom, jak se chovat k osobě, která vám ublížila. Naneštěstí tím, že takovému člověku odpustíte alespoň poprvé, nebo po x-té, pomůžete mu získat důvěru v beztrestnost jeho činů (samozřejmě zde nemluvíme o drobnostech, kdy vás někdo šlápne atd.). Proto odpustit nebo neodpustit v takovém případě, je principiálně zcela na vás.

2. Přehnaný požadavek: Bůh vám nezavolá

© The Zero Theorem / Voltage Pictures  

Tímto náročným podtitulkem jsme načrtli myšlenku, že nikdo nebo nic nepřijde a neochrání vás před vaším vlastním životem.

Nejlepším příkladem je film „Theorem Zero“ od hollywoodského režiséra Terryho Gilliama. Hlavní hrdina filmu doslova sedí celý den u telefonu a čeká na výzvu od Boha, která hrdinovi odhalí účel a smysl jeho života. A nakonec najednou pochopí, že Bůh mu stejně nezavolá.

Diváci tohoto filmu potřebují 2 hodiny času na plátně, aby to zjistili. Většině z nás na to nestačí ani celý život. Pravděpodobně jsme tak vychováváni už od dětských pohádek, že čekáme na nějaký zázrak, nebo aspoň na znamení, abychom se stali tím, k čemu jsme údajně určeni. Ale stále si musíme uvědomovat a neustále si pamatovat jedno: že Bůh nám nezavolá.

3. Životní selhání jsou nutná

© Never Back Down / Summit Entertainment  

Paradoxem je, že úspěšní lidé jsou úspěšní právě proto,že mnohokrát zakopli,byli odmítnuti, svěsili ruce, přišly deprese, ale oni se nevzdávali. Můžete to číst v různých biografiích a vidět ve všech životopisných filmech.

Například Stephen King měl nad psacím stolem zvláštní hřebíček, na který si napichoval odmítnutí od vydavatelů. Jejich počet se blížil k desítce.

Podle statistik, řekneme-li to obrazně, 95 % lidí se stejnými schopnostmi, jako má King, když dostanou takové dopisy s odmítnutím, nasadí smutný výraz a řeknou: „No dobře, to znamená, že nato nemám.“ Zbývajících 5 % jsou Stephenem Kingem ve svých oborech; budou i nadále odmítáni a budou bojovat. Tak probíhá cesta k úspěšnému životu.

.

4. Peníze – ať se vám to líbí nebo ne – jsou pořád důležité

© Inside Llewyn Davis / CBS Films  

Od nepaměti starší generace neúnavně opakují, že peníze nejsou na světě to hlavní. Peníze nepřinášejí štěstí, lásku ani zdraví.

Podívejme se nyní na situaci střízlivě a cynicky si uvědomme, že koneckonců s penězi máte mnohem větší šanci být šťastní, milovaní a zdraví. Budete mít šanci vidět svět, seberealizovat se, působit na okolí, najít svoji drahou polovičku nebo pomoci hladovějícím dětem v Africe. Ale pokud dáváte dohromady po kapsách drobné na Big Mac, bude tohle všechno trošku obtížnější.

5. I pro největší selhání existuje omluva

© Fight Club / 20th Century Fox  

Náš mozek je skvělá věc. Takovou banální frází začneme nebanální úvahu: faktem je, že náš mozek neustále ospravedlňuje naši neschopnost jednat (jinými slovy, lenost a strach), a dělá to, je třeba přiznat, prostě skvěle.

Strach mění činnost, my ospravedlňujeme tendenci ke stabilitě; strach obrátit se na odborníky − hrdost; nemožnost seberealizace −myšlenka, že nemáme dostatek talentu; a neochota vstávat brzy do práce − péče o tělo.

Obecně platí, že neustále nalézáme čertovsky dobré příčiny, proč nic neuděláme.Pokud se budete věnovat této vlastnosti našeho mozku a začnete s ním bojovat,existuje „riziko“, že se stanete úspěšným člověkem.

6. Vždycky říkej ano — to není to nejlepší pravidlo

© Yes Man / Warner Bros.  

Po slavném filmu „Yes Man“ s Jimem Carreym se stalo zvláště módní být otevřen tomuto světu, pozitivně reagovat na všechno nové, pociťovat svobodu a odmítnutí spojovat s negativismem a destrukcí.

Ve skutečnosti ale slovo „ne“ není spojeno s negativismem. Je spojeno spíše s vůlí a racionálním výběrem lidí, povolání a událostí pro váš život. Skutečně, člověk by měl umět říci „ano“, ale současně s tím bychom neměli podceňovat ani sílu slova„ne“.

7. Nejste první na řadě, pokud jde o nespravedlnost tohoto světa

© Trading Places / Cinema Group Ventures  

Určitě každý z nás má takové hrdinné známé, kteří po neúspěších nebo dokonce už během životních problémů i nadále žijí a pracují, jako by se nic nestalo.Například křehká dcera, která poskytuje veškeré své zdroje vážně nemocným rodičům; včera šťastný ženich, který se dnes stal vdovcem; nebo nešťastná babička, která je sama nucena zabezpečovat velkou a nevděčnou rodinu. Všichni,i ti na první pohled nejšťastnější, mají své vlastní problémy, ale ne každý je ukazuje.

Takže ve chvílích zoufalství je užitečné si připomenout, že nejste jediný, na koho padla veškerá nespravedlnost tohoto světa.

.

8. Každý z nás nosí masku

© V for Vendetta / Warner Bros.  

Souhlasíte s tím, že v práci, v soukromí s drahou polovičkou a ve společnosti důvěrných přátel, jste 3 zcela odlišní lidé. V každé společnosti si doslova nasazujeme masky těch lidí, kteří by nejvíce odpovídali okolnostem a prostředí.

Proto byste neměli být překvapeni, když se například ukáže, že váš kolega není zdaleka tím, za koho se vydává. Není pokrytec, jen změnil masku a vy jste si toho náhodou všimli.

9. Stojí za to prohlédnout si seznam svých přátel

© The Social Network / Columbia Pictures  

Přátelé jsou pro člověka nejcennějším zdrojem a časem získávají stále větší hodnotu. Pokud ve škole počet přátel překročí deset lidí,pak po 30 letech je pravděpodobně budete moci spočítat pouze na prstech jedné ruky. Samozřejmě, že v této situaci nikdo nebude plýtvat přáteli, dokonce ikdyž zdaleka nejsou dokonalí. Ale kdo z nás je dokonalý?

Ve skutečnosti vyloženě nedokonalé lze nazvat 2 typy přátel:

Ti, kteří vás táhnou dolů. Například svými věčnými stížnostmi, neustálým zapojováním do špatných dobrodružství nebo zneužíváním vaší pomoci „ze starého přátelství“. A nejčastěji je vám to líto, ale lepší by bylo tyto vazby přerušit.

• Nebo ti, kteří vám nepodají ruku, když, obrazně řečeno, budete viset na okraji útesu nad propastí. Dostanete-li se odtamtud sami, nezapomeňte přerušit i toto přátelství.

10. Nikdo nemyslí stejně jako vy

© La La Land / Summit Entertainment  

Víte, dospívající se nemýlí, když si myslí, že jim nikdo nerozumí. Nikdo nikomu opravdu zcela nerozumí, protože každý člověk na této planetě se dívá na svět z vlastní perspektivy. Jen málo lidí tuto jednoduchou myšlenku zohledňuje dříve, než začnou bláznit, hanobit a obviňovat své blízké, protože nepochopili zřejmé věci.

11. Každý člověk vás využije po svém

© Mulholland Dr. / Les Films Alain Sarde  

Tak či tak se všichni v jistém smyslu využíváme.

Zaměstnavatel využívá vaše zdroje, milenec/milenka −vaše emoce a tělo, vaši známí − vaše styky, ústupnou povahu, schopnost rozveselit, možnost půjčit peníze. Ano, cokoli. Dokonce i ta nejlepší kamarádka se s vámi přátelí, protože potřebuje komunikaci, podporu, společnost, důvěru v to,že jí to pomůže v obtížných časech. Přestože je to přinejmenším přátelské, aleje to „využití“.

Vy absolutně nejste potřební pro lidi jen prostě tak – sami o sobě, protože jste milí a dobří. Takoví jste jen pro svou mámu.

Jaké další myšlenky byste do tohoto seznamu přidali? Rozšiřme obraz kruté reality.