Proč (NE)poslouchat stále stejné nářky často i nepříjemných lidí kolem: 4 DŮLEŽITÉ DŮVODY

Jak se chovat k lidem, kteří si neustále na něco stěžují?

Všichni známe lidi, s nimiž se každý rozhovor stočí k tématu jejich problémů. Tito lidé jsou přítomni vždy a všude. Mají problémy v práci/ve škole, osobním životě, s milovaným psem, trápí je dopravní zácpy, zlobí sousedi a dráždí záděry na rukou.

Řeklo by se – vždyť mě to nezabije poslechnout si další z jejich dlouhých monologů o cizích problémech … Ano, příjemné to není, ale slušnost a dobrá výchova nám zakazují chovat se k takovým lidem odmítavě. Nicméně poslouchání cizích nářků nám velice škodí …

Proč nesmíme poslouchat cizí stížnosti?

Tento svět není pro ty, kteří si neustále stěžují. Vesmír se jim přizpůsobí a vymyšlené, drobné problémy se stávají reálnými a závažnými. Tj. člověk, který s žehráním na osud jednou začal, bude dostávat nové a nové důvody k naříkání.

.

A co hrozí tomu, kdo se pokusí věčného stěžovatele vyposlechnout?

1. Ztráta životní energie. Všimli jste si toho, že po těchto nesmyslných hovorech cítíte silnou únavu? Cizí stížnosti a žehrání z vás vysávají sílu. Kromě toho mohou přitáhnout negativní věci nejenom k osobě, která si stěžuje, ale i k vám.

2. Jednoduchá manipulace. Velmi často to ten, který si neustále na něco stěžuje, nedělá jen tak bezúčelně, ale sleduje tím svůj konkrétní a zištný záměr. Doufá, že ve vás vyvolá pocit viny a stud za své vlastní úspěchy a začnete mu nabízet a poskytovat všemožnou podporu a pomoc, ale k vaší škodě.

3. Zhoršení emočního stavu. Naše psychika dostává pořádně zabrat po tolika porcích sice cizího, ale přesto negativismu. Vede to k pocitům viny, negativním myšlenkám, úpadku sil, emoční nerovnováze, a dokonce i poruchám funkce mozku.

4. Změna pohledu na život. Dokonce i tehdy, pokud jste nezdolní optimisté, cizí problémy to mohou rychle změnit. Naučí vás dívat se na svět přes tmavé brýle a časem si přestanete všímat všeho hezkého, co vás obklopuje a stane se z vás stejný chronický stěžovatel.

Co s tím?

Vzpamatujte se, zapomeňte na slušné vychování a naučte se stěžovatele ignorovat. Je to ten nejlepší možný způsob vašeho chování k němu, který vám zachrání váš čas, síly, energii, nervy a mozek.

A zde několik důležitých doporučení:

Snažte se minimalizovat veškeré kontakty s věčnými potížisty a stěžovateli – nezvěte je na návštěvu, odmítejte jejich návrhy někam si společně vyrazit, při náhodném setkání se snažte co nejrychleji zmizet s odkazem na hodně práce.

Dejte mu najevo, že se nejedná o vaše problémy, otevřeně mu řekněte, že příčiny a řešení jakékoholiv problému jsou v rukou člověka, který si na problém stěžuje.

Nedávejte najevo svou slabost, neprojevujte soucit, nenabízejte mu pomoc a přestaňte se strachovat o ty, kteří umí jediné – neustále si stěžovat.

Nastavte si osobní hranice, mantinely – naučte se říkat NE a NEZAJÍMÁ MĚ TO, NECHCI POSLOUCHAT MONOLOG O TVÝCH PROBLÉMECH a PŘESTAŇ SI NEUSTÁLE STĚŽOVAT.

Nechcete být hrubí? Nemusíte. Můžete zůstat hodní a vstřícní ke všem. Ale připravte se na to, že všichni kolem vás vás zaplaví svým negativismem, aniž by přemýšleli, co to s vámi může udělat. Velice rychle se vaše duše začně podobat smetišti plnému cizího neštěstí.

Zapamatujte si jednou provždy: váš život je důležitější než problémy a stížnosti lidí z vašeho okolí.

Postarejte se o sebe, naučte se mít se rádi a ignorovat pesimisty – okamžitě si všimnete, že váš život je světlejší a veselejší!