Vědci zjistili, že manželé způsobují ženám 2x větší stres než jejich děti

Muži mohou trochu přidat

Ve hře je určitě více než jedno téma. Na jednu stranu maminky od svých partnerů očekávají stejnou angažovanost a podporu při péči o rodinu, zejména v organizování setkání, návštěv u lékaře a v domácích pracech.

Dokonce i v rodinách, kde oba partneři pracují na plný úvazek, je běžné, že žena musí tyto věci zvládat sama.

Co s tím?

Pokud jste si vědoma toho, že povinnosti a odpovědnosti nejsou mezi vámi a vaším partnerem rozděleny rovnoměrně a spravedlivě, promluvte si s ním o tom.

Pokud to pomůže, sepište společně seznam všech drobností, co je potřeba během každého týdne udělat, a popřemýšlejte, jak si je rozdělit.

Vyzkoušejte například společný plánovací kalendář, ke kterému budete mít oba jednoduchý přístup přes telefon či počítač, a nebudete muset mít obavy, že některý z vás na něco důležité zapomene.

Ženy mohou trochu ubrat

Každá mince má dvě strany. Je snadné obvinit partnera, že v domácnosti nepomáhá či nenese žádnou odpovědnost. Muži však skutečně mají zájem být co nejlepšími otci či manželi!

Někdy je však problém v tom, že maminky svým partnerům nedůvěřují dostatečně na to, aby jim tuto zodpovědnost svěřily.

Co s tím?

Ženy mívají úžasné vize, co se týče jejich dětí či rodiny. Pokud se však neprovádějí přesně podle jejich představ, je pro ně jednodušší provést jejich samy jako požádat partnera, aby vstoupil do dění a přispěl svou troškou.

Snažte se odolat tomuto pokušení! Važte si toho času, který máte na načerpání energie, a prožijte ho péčí o sebe sama. Klidně i za tu cenu, že vaše děti jsou venku nemožně oblečené.

Dodejte vašemu soužití jiskru

Když začne celý ten kolotoč rodičovství, velmi často jde váš vztah s partnerem na „druhou kolej“. Takto to však ve vztahu nemá fungovat! Nejste jen rodiče, jste přece také partneři … a jste i jednotlivci!

Pěstováním láskyplného vztahu dokážete změnit hodně nejen z krátkodobého, ale i dlouhodobého hlediska.

Jak toho dosáhnout?

Udělejte, co bude ve vašich silách, abyste každý víkend věnovali nějaký čas jen jeden druhému: bez dětí, bez práce a bez rušivých elementů.

Udržování silného vztahu mezi vámi dvěma vám může pomoci překonat ty náročné dny, kdy se vám chce křičet či plakat, nebo se ukrýt ve skříni s hromadou jídla, které by vás uklidnilo.

Pokud je rodina založená na silném vztahu partnerů, je to prospěšné pro všechny – pro vás, vašeho partnera i vaše děti.