Je pampeliška lékem proti rakovině? Přečtěte si o všech jejich léčivých účincích!

Pro většinu lidí je to jen plevel na jejich zahradě. Pampeliška je, ale nejen hezká na pohled, má také léčivé účinky, o kterých ne každý ví.

Zdravé látky v sobě obsahuje jak květ, tak i listy a kořen. Přečtěte si více a dověte se něco nového.


Léčivé účinky listů:

Listy pampelišek obsahují velmi důležité vitamíny a minerály, například vitamín B6, thiamin, riboflavin, železo (dokonce 2x více než špenát) vápník, draslík, hořčík, mangan a v neposlední řadě vitamín C, tolik potřebný pro to, aby naše tělo fungovalo tak, jak má.

Listy chutnají podobně jako čekanka, mají tedy lehce nahořklou chuť. V některých státech se dokonce pampeliškový salát má v kuchyni své místo, především v jarních měsících.

Už malé množství listů pokryje naši doporučenou denní dávku vitamínů A nebo K. Již zmíněný flavonoid a jeho složky mají pro naše tělo přímo léčebné účinky. Zeaxanthin pomáhá chránit oční sítnici proti UV záření, cryptoxanthin je zase skvělý proti bujení rakovinných buněk v plicích nebo ústech.

Dále:

  • Účinné v boji proti ekzémům a akné (při užívání vnitřně i jako tonikum)
  • Když jednou za den po dobu dvou týdnů sníme hrst čerstvých listů, pročistíme si tak ledviny, játra a zlepšíme si trávení.
  • Ve vyšších dávkách pomáhá vyvolat menstruaci


Léčivé účinky květů:

Co se týče květů pampelišky, má u nás dlouholetou tradici pampeliškový sirup a med – a to oprávněně. Dopřává nám totiž úlevu při nachlazení, chřipce i angíně. Podporuje odkašlávání. Funguje nejen jako lék, ale i jako prevence. Můžeme si je ale také přidávat do čaje, do šťávy nebo třeba namazat na chleba.

Je pampeliška lékem proti rakovině? Čtěte na druhé stránce

Léčivé účinky kořenu:

Kořen smetánky, to je též velký pomocník pro naše zdraví. Látky, které jsou zastoupeny v listech, jsou v kořeni zastoupeny v ještě větší míře. Její účinky ocení určitě lidé s problémy se žlučníkem a celkově lidé s problémy s trávením. Podporuje totiž produkci žluči a celkově má příznivý vliv na naše trávení.

Její použití má uplatnění i při zánětlivých onemocněních žaludku. Kořen pampelišky nám může poskytnout detoxikaci – v této chvíli by měli zbystřit všichni kuřáci či poživatelé jakýchkoliv drog – pampeliška totiž umí zbavovat tělo všech jedovatých látek a toxinů.

Dále snižuje hladinu krevního cukru, ale také cholesterolu v naší krvi. A jedna zpráva pro lidi s problémovým tlakem – tahle kytička dokonce i snižuje krevní tlak. A v neposlední řadě nesmíme zapomenout na nemoci kloubů, jako je dna nebo revmatismus – účinné látky ve smetánce totiž posilují celý stavební aparát těla a zabraňují degeneraci kloubů a chrupavek.

Sběr a zpracování kořeně je sice časově náročnější, než je tomu i listů, ale věřte tomu, že vaše vynaložená energie se vám poté několikanásobně vrátí zpět. Jen to zkuste!

Pampeliška jako lék proti rakovině?

V jedné ze studií bylo prokázáno, že extrakt z pampelišek vyvolal už v průběhu prvních 48 hodin rozpad nádorových buněk, přičemž zároveň s tím nikdy nedošlo k poškození buněk zdravých.

Vědci zjistili, že pokračující léčba s využitím nízkých dávek extraktu z kořenů pampelišky byla úspěšná – odstranila většinu rakovinových buněk. Tyto výsledky byly natolik nadějné, že výzkumné týmy efektivitu této léčby dále zkoumají.

Zde je jeden příklad z praxe: 72letý John DiCarlo byl po třech letech neúspěšné léčby rakoviny propuštěn z nemocnice s tím, že už mu nezbývá moc času. Naštěstí mu ale někdo z nemocnice poradil, aby doma vyzkoušel léčbu čajem z pampelišky.

V době čtyř měsíců u něj příznaky nemoci vymizely a stále tento stav trvá. Byl to zázrak? Nebo je opravdu pampelišky budoucím lékem proti rakovině?