Léčba plic, průdušek a nosních dutin. Zapoměňte na chemii, tyto bylinky vám zaručeně pomůžou

Virální a bakteriální infekce ovlivňují hlavně lidí žijící v chladnějším pásmu severní a jižní polokoule. Tedy tam, kde žijeme i my.

Po překonání onemocnění obvykle trvá poměrně dlouhou dobu, než se plicní tkáně a sliznice hrdla či dýchacích cest zcela zregenerují.

Pokud se pro léčbu tohoto druhu onemocnění rozhodnete užívat konvenční antibiotika, riskujete nejen vznik bakterií rezistentních na antibiotika. Hrozí i to, že primární příčiny onemocnění se neodstraní a infekce se může brzy znovu zopakovat.

Když si však zvolíte bylinky, ty ochrání plíce a dýchací cesty před recidivou a zároveň je pomohou zregenerovat, aby znovu fungovaly na plný výkon.

Zde je 10 bylin, které mají prokázaný účinek při léčbě plic, průdušek a nosních dutin

1) Podběl

Původní obyvatelé Ameriky používali podběl na posílení plic po celá tisíciletí.

Podběl snižuje množství hlenu v plicích a průduškách. Kromě toho zklidňuje sliznici a dokonce pomáhá i při astmatu, kašli, zánětu průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest.

Podběl se užívá ve formě čaje ze sušených květů nebo v podobě tinktury, čili alkoholového extraktu.

2) Tymián

Tymián je velmi účinný na ucpané dýchací cesty.

Obsahuje silný antiseptický esenciální olej, který je v lidové medicíně vyhledávaný kvůli svým přírodním antibiotickým a antimykotickým vlastnostem.

Čaj z tymiánu dokáže odstraňovat jak bakterie, tak i viry. Proto bude účinný v odstraňování infekce bez ohledu na její původ.

Tymián se jako lék na plíce používá již od dávných dob. Dnes se využívá i při léčbě zánětu plic.

na druhé stránce…

3) Oregano

Oregano je plné vitaminů a ostatních výživných látek, které potřebuje váš imunitní systém. Nejvíce je však oceňované kvůli obsahu karvakrolu a kyseliny rozmarýnové.

Tyto látky jsou známé jako přírodní odhleňovač. Kromě toho redukuje množství histaminu, což má přímý pozitivní účinek na zprůchodnění dýchacích cest.

Oregáno ničí nebezpečnou bakterii stafylokok aureus, na kterou má silnější dopad než většina komerčně používaných antibiotik.

4) Eukalyptus

Eukalyptus je původem z Austrálie. To však neznamená, že by ho měli užívat jen medvídci Koala.

Původní obyvatelé Austrálie Aborigini a později i Američané a Němci dlouho užívají eukalyptus pro osvěžení vzduchu a také na zlepšování zdraví dýchacích cest či proti bolestem v krku.

Eukalyptus se běžně přidává do pastilek nebo sirupů proti kašli.

Obsahuje totiž látku zvanou cineola, která má následující účinky:

  • dobrý odhleňovací
  • zmírňuje kašel
  • uvolňuje ucpané dýchací cesty
  • zklidňuje podrážděné nosní dutiny

Eukalyptus také obsahuje velké množství antioxidantů, které stimulují imunitní systém při nachlazení a jiných onemocněních.

5) Šalvěj

Její texturované listy uvolňují opojnou vůni, za což vděčí vysokému podílu esenciálních olejů, které poskytují respiračnímu systému spoustu zdravotních přínosů.

Už odpradávna se šalvěj používala na léčení při bolestech v krku a kašli. Její silná vůně pochází ze 4 esenciálních olejů – thojun, kafr, terpen a salvén.

Šalvěj se užívá tak, že z ní uděláte čaj a pak inhalujete jeho výpary, které zmírňují komplikované plicní stavy, i záněty nosních dutin.

Uvařte silný šalvějový čaj a nalijte ho do misky, případně odpařovače.

6) Lékořice

Jde o jednu z nejpoužívanějších bylinek na světě.

V tradiční čínské medicíně se lékořice přidává do více receptů, než jakákoli jiná bylinka, protože se věří, že dokáže harmonizovat účinek ostatních bylin.

Lékořice má zklidňující účinky a také uvolňuje sliznice v hrdle, plicích a dokonce i žaludku.

Pomáhá sliznicím při pročištění v době, kdy má člověk oslabenou imunitu.

7) Jitrocel

Listy jitrocele se již po staletí používají na zmírnění kašle a podrážděné sliznice. Jeho aktivní látky mají antibakteriální, protizánětlivý a detoxikační účinek.

Klinické studie odhalily, že má skvělý účinek na nachlazení, kašel a podrážděné průdušky.

Jitrocel zmírňuje suchý kašel tím, že brání tvorbě hlenů v plicích.

8) Máta peprná

Máta a mátový olej obsahují látku mentol.

Ten má uklidňující účinky, které zrelaxují hladké svaly nacházející se ve vašem respiračním systému. Tím pomáhá snadnějšímu dýchání.

Sušená máta je bohatá na mentol, menton, methyl acetát, menthofuran a cineol.

Mátový olej má kromě toho i malé množství limonenu, pulegónu, karyofylénu, pinenu a pár dalších látek.

Máta má prokázané antihistaminové účinky a také je silným odhleňovačem.

9) Plicník

Jde o lišejník rostoucí na stromech, který svým vzhledem připomíná plíce. On však nejen tak vypadá, ale plicím a dýchacímu systému i opravdu pomáhá.

Jako lék se používá přibližně od 15. století, hlavně na odstraňování zahlenění.

10) Chaparral (Larrea tridentata)

Chaparral je bylinka používána v tradiční medicíně Amerických Indiánů. Obsahuje silné antioxidanty, které jsou schopny zmírňovat podráždění.

Obsahuje látku NDGA, která je známá svými antihistaminové účinky.

Chaparral dokáže také zabránit rakovinným buňkám v produkování energie, proto se často využívá v protinádorových kůrách.

Nejlepší výsledky se dosahují s tinkturou (alkoholový výluh). Podobně, jako Plicník, i Chaparral je skvělý odhleňovač.