Mnozí je mají v zahradě a vůbec neznají tento zázračný účinek: Ostružiny vás vyléčí a nemusíte je ani jen jíst!

Bojují proti vzniku rakoviny

Cenné flavonoidy působí jako silný antioxidant, který zbavuje tělo škodlivých látek. Dokonce, se ukázalo, že ostružiny dokáží výrazně snižovat riziko vzniku nádorových buněčných struktur a snižují také negativní následky chemoterapie.

Pro klouby a svaly

Jadérka ostružin obsahují oleje a salicyláty  – ty se používají při léčbě zánětů a revmatu. Ostružiny prospívají celkovému zdraví kloubů, svalů a šlach, obzvláště vhodné jsou pro aktivní sportovce a lidi trpících onemocněními a častými záněty pohybového aparátu.

Prevence proti cukrovce

Díky kyselině ellagové dokáží ostružiny ovlivňovat hladinu cukru v krvi tak, že ji udržují v rovnováze a předcházejí tak vzniku a zhoršování příznaků cukrovky.

Elixír mládí

Už v Antickém Řecku opěvovaly ženy ostružiny jako zdroj krásy a mládí. Dnes víme, že za tyto účinky může zejména vysoký obsah hořčíku, vitaminů A a C a již zmíněná kyselina ellagová. Tyto látky zajišťují pevnost pokožky, vlasů i nehtů. Navíc zajišťují výživu pokožky zevnitř a proto působí lépe než drahé krémy z obchodů.

Pomohou vám zhubnout

Ostružiny na rozdíl od jiného ovoce obsahují minimum cukru. Kromě toho dokáží doslova nastartovat metabolismus a pomohou vám tak ke zdravému hubnutí.

Nemusíte je jíst a dokonce, stačí vám jen uvařit pár listů!

článek pokračuje na další stránce…