10 produktů, které miluje slinivka! Zde je něco, čím můžete hýčkat tento vrtošivý orgán…

Na východě se játra nazývají nejstarší královnou a princeznou nebo mladší královnou se nazývá slinivka.

A skutečně, tento orgán je pro náš organismus velmi důležitý a hodně na něm záleží. Co by měl dělat člověk, aby si tuto rozmarnou a náladovou princeznu nerozhněval?

Slinivka (lat. pancreas) se účastní hned dvou životně důležitých funkcí organismu: trávicí a hormonální. Produkuje enzymy podílející se na trávení jídla a hormony, které regulují metabolické procesy v těle.

Jakékoliv poškození slinivky vede k závažným následkům a dlouhodobému, někdy i doživotnímu léčení.

Jaké potraviny byste měli nezbytně zařadit do své stravy, abyste neohrožovali tento důležitý orgán? Toto je seznam těch nejdůležitějších potravin!

Potraviny pro zdravou slinivku

Brokolice

Apigenin obsažený v brokolici chrání tkáň slinivky před patogenními vlivy. Abyste získali maximální množství užitečných živin, snažte se jíst brokolici syrovou nebo mírně podušenou v páře.

Špenát

Špenát — skvělá volba pro udržení zdraví pankreatu. Podle studie, publikované v časopise Journal of the National Cancer Institute, poskytuje strava, která obsahuje špenát a jinou zeleninu, spolehlivou ochranu proti rakovině pankreatu.

.

Jogurt

Jogurt obsahuje probiotika, která posilují imunitní systém a zlepšují výkonnost gastrointestinálního traktu. Pro slinivku jsou nejvýhodnější jogurty s minimálním obsahem tuku, které nezahrnují žádné příchutě, barviva nebo látky zvýrazňující chuť.

Dýně

Dýně neutralizuje kyselinu chlorovodíkovou, má jemnou a hladkou strukturu, neobsahuje mnoho vlákniny. Současně obsahuje karoten, draslík, vitamíny skupiny B, hořčík, měď, železo a pektiny. Tato zelenina je ideální pro stravování pacientů s onemocněním slinivky.

Batáty

Batáty nejen že svým tvarem připomínají slinivku, ale také ji chrání tím, že zajišťují pomalý průchod cukru do krve a zmírňuje nadměrnou zátěž trávicí soustavy.

Topinambury

Topinamburu se říká podzemní hruška nebo jeruzalémský artičok a oficiálně se nazývá Slunečnice topinambur. Vzhledem se tato kořenová plodina podobá kořenu zázvoru a chutná jako sladký brambor. Nadzemní část podzemní hrušky roste do 2−4 metrů a je podobná slunečnici.

Použití topinamburu napomáhá normalizovat metabolické procesy a snižuje příznaky zánětu pankreatu. Kromě toho šťáva tohoto kořene je prevencí vzniku diabetu a také zabraňuje vzniku aterosklerózy, která je při pankreatitidě častým jevem.

Borůvky

Borůvky jsou nepostradatelné pro ty, kdo trpí cukrovkou. Čaj z listů borůvky, stejně jako čerstvé bobule, snižuje hladinu cukru v krvi a podporuje činnost slinivky.

Přidáváním borůvek do různých směsí se můžete zbavit ložisek zánětu v pankreatu, stejně jako vyčistit játra a zlepšit sekreci žluče. Během onemocnění slinivky je možné používat borůvky pouze čerstvě natrhané a po tepelném ošetření.

Pohanka

Vzhledem k tomu, že při onemocnění slinivky lékaři doporučují výrazné snížení obsahu sacharidů ve stravě, zaujmou pokrmy z pohanky ve stravě pacienta významné místo. V současné době nebývá pohanka zbavena rostlinných vláken, což přispívá k normálnímu trávení, čištění střev a odstranění toxinů.

Pohanka je považována za jeden z nejoblíbenějších produktů, které pomáhají při léčbě pankreatitidy. Je povolena od pátého dne po začátku diety, kdy symptomy nemoci ustupují. Z pohanky se připravuje vazká kaše, kterou po varu důkladně protřete. Tento pokrm je nutné připravovat bez oleje, soli nebo cukru.

Červené hrozny

Červené hrozny jsou vynikajícím zdrojem resveratrolu, silného antioxidantu, který zbavuje buňky volných radikálů. Resveratrol posiluje krevní cévy a snižuje zánět. Tato látka rovněž snižuje buněčnou smrt (apoptózu) u rakoviny pankreatu.

Kořen lékořice

Tato léčivá bylina se už dlouho používá při řadě zdravotních problémů, včetně problémů se slinivkou. Odvar z kořene lékořice je silným protizánětlivým činidlem, snižuje bolest a otoky, které jsou častým jevem při pankreatitidě.

Doporučuje se pít tři nebo více šálků čaje s lékořicí denně nebo užívat léčivé doplňky. Je třeba vědět, že u některých osob při užívání prostředků z lékořice stoupá tlak. Zeptejte se svého lékaře, než ji začnete užívat, nebo si pravidelně měřte krevní tlak.

Odborníci na výživu věří, že udržení zdravého pankreatu napomáhá umírněný přístupu ke stravě. Racionální stravování by mělo obsahovat libové maso a ryby, olivový olej, obilné kaše, zeleninu a ovoce, kompoty a želé, suchary, zakysané mléčné výrobky. Alkohol, káva, uzené maso, sladkosti a sladké pečivo by měly být ze stravy vyloučeny.

Slinivka je pro život celého organismu extrémně důležitá. Proto v případě bolesti v této oblasti je nutné se co nejrychleji poradit s lékařem. Vždyť je lepší předcházet onemocnění, než je potom dlouho a úmorně léčit.