Zatímco většina lidí nechává své děti si hrát s chytrými telefony, inteligentní lidé to dělají jinak

Technický ředitel eBay poslal své děti do školy bez počítačů. Zaměstnanci jiných obrů v Silicon Valley udělali totéž: Google, Apple, Yahoo, Hewlett-Packard.

Takto pracují inteligentní lidé, zatímco zbytek světa sedí u tabletů a smartphonů a pomáhá svým dětem:

Tato škola se nazývá Waldorf of the Peninsula. Má velmi jednoduchý staromódní vzhled – černé křídové tabule, regály s encyklopediemi, dřevěné stoly se sešity a tužkami. Pro výuku se používají známé nástroje, které nejsou spojeny s nejnovějšími technologiemi: pera, tužky, šicí jehly, někdy dokonce i hlína atd. A ani jeden počítač. Ani jedna obrazovka. Jejich používání je ve třídách zakázáno a není povoleno ani doma.

Studenti druhé třídy stojí v kruhu, opakují báseň po učiteli a přitom si hrají s pytlem naplněným fazolemi. Účelem tohoto cvičení je synchronizovat tělo a mozek.

Minulé úterý pletly děti v 5. třídě dřevěnými jehlicemi malé vlněné vzory, aby obnovily dovednosti získané v nižších ročnících. Tento typ činnosti, podle školy, pomáhá rozvíjet schopnost řešit komplexní úkoly, třídit informace, počítat a také rozvíjí koordinaci.

A to v době, kdy se školy po celém světě snaží urychleně vybavit své třídy počítači, a mnozí politici říkají, že nedělat to je hloupé. Zajímavé je, že opačný názor je rozšířen v samém centru ekonomiky špičkových technologií, kde někteří rodiče a učitelé poznávají, že škola a počítače nejsou kompatibilní.

.

Zastánci učení bez informačních technologií jsou přesvědčeni, že počítače potlačují kreativní myšlení, mobilitu, lidské vztahy a pozornost. Tito rodiče se domnívají, že až to bude skutečně nutné seznámit své děti s nejmodernějšími technologiemi, budou mít pro to doma vždy potřebné dovednosti a potřebné příležitosti.

Paul Thomas, bývalý učitel a profesor na Furmanské univerzitě, který napsal 12 knih o vzdělávacích metodách ve veřejných institucích, tvrdí, že vzdělávací proces je lepší, pokud se počítače používají co nejméně. „Vzdělávání je v první řadě lidským prožitkem, získáváním zkušeností,“ říká Paul Thomas. „Technologie pouze rozptyluje, když je zapotřebí gramotnost, počítání a schopnost kriticky myslet.“

Když příznivci vybavení tříd počítači uvádějí, že počítačová gramotnost je nezbytná, aby bylo možné čelit výzvám moderního života, jsou překvapeni rodiče, kteří si myslí, že počítače nejsou potřeba, proč spěchat, když je vše tak snadné zvládnout? „To je super snadné. To je asi to samé, jako naučit se čistit zuby,“ říká pan Eagle, zaměstnanec v Silicon Valley. „V Googlu a na podobných místech děláme technologii tak hloupě jednoduchou, jak je to jen možné. Nevidím žádný důvod, proč by je dítě nemohlo zvládnout, až bude starší.“

Samotní studenti se nepovažují za ochuzené bez špičkových technologií. Čas od času sledují filmy, hrají počítačové hry. Děti říkají, že jsou dokonce zklamány, když vidí, že jejich rodiče nebo příbuzní jsou ponořeni do různých elektronických zařízení.

11letý Orad Kamkar řekl, že nedávno navštívil své bratrance a byl obklopen pěti lidmi, kteří si hráli s jejich miniaplikacemi, aniž by mu věnovali pozornost. Každému z nich musel potřást rukou se slovy: „Hej, děti, jsem tady!“