AG Flek vydává první živé album ve své třicetileté historii

Zlínská kapela AG Flek, která patřila na začátku 80. let k nejdůležitějším českým folkovým skupinám, vydává v těchto dnech své první živé album. Kolekci osmnácti písní natočili pod názvem Koncert muzikanti z původní sestavy, která v roce 1982 vydala eponymní debutové album. Navíc letos plánují natočit další studiovou nahrávku. ČTK o tom informoval manažer AG Fleku David Němeček.

„Nová nahrávka přináší nezaměnitelný hlas původní zpěvačky Blanky Táborské a samozřejmě zpívající autorskou dvojici Ivo Viktorin a Karel Markytán, kterou doplňuje původní „flekovský“ basista Josef Šobáň,“ uvedl manažer Němeček. Stejně jako na všech koncertech od roku 2007 je tato sestava na novém albu posílená o kytaristu Michaela Vašíčka a bubeníka Davida Velčovského.

Část písní z nové desky mohou posluchači znát z nedávno vydaného koncertního DVD AG Fleku natáčeného ve Zlíně. K nim nově přibyly další skladby ze záznamu vystoupení v Brně. Na albu Koncert jsou také nikdy nezveřejněné písničky AG Fleku, například předělávka skladby Helplessly Hoping od Crosby Stills & Nash s českým textem Karla Markytána.

„V češtině se jmenuje Prázdná místa a je vůbec jedna z prvních, které jsme s AG Flekem ještě v sedmdesátých letech nazkoušeli a hráli. Přestože měla na koncertech vždycky velký úspěch, dosud jsme ji nenatočili, takže je to její premiéra,“ sdělil Viktorin. Dodal, že na živém albu nechybí hity jako Vítr Safián, Carpe diem, či Blázni umírají na dvakrát z 30 let starého debutového alba, které jsou navíc nově zaranžované.

AG Flek, který slaví pětatřicet let na hudební scéně, navíc v současné době připravuje i nové studiové album, které by mělo vyjít ještě do konce roku. „Polovina písní je už napsaná, počítáme s tím, že natáčet začneme na podzim,“ dodal Viktorin, který se opět o nahrávky autorsky rozdělí s Markytánem.

Kořeny AG Fleku sahají do roku 1977. O rok později už kapela slavila vítězství na festivale Porta. Po odchodu Táborské na začátku 80. let zaplnil sestavu Vlasta Redl, s jehož příchodem se skupina žánrově z čistého folku posunula blíže k rocku. Později, když kapelu opustil Ivo Viktorin, hráli s AG Flekem Radek Pastrňák, Richard Kroczek a Milan Nytra, kteří dnes působí ve formaci Buty.

zdroj: (ČTK) – Roman Jireš vju