Lou Reed byl před několika týdny na pokraji smrti, transplantace jater ho zachránila

Americký zpěvák Lou Reed byl před několika týdny na pokraji smrti. Zradila ho játra, roky těžce zkoušená alkoholem a drogami, které v minulosti užíval. Po jejím selhání v dubnu podstoupil transplantaci, která mu zachránila život. Jeho manželka Laurie Anderson to prozradila v rozhovoru pro britský deník The Times.

Bylo to mimořádně vážně. Umíral. Nemyslím si, že se z toho někdy úplně zotaví, ale o několik měsíců určitě začne naplno žít. Už pracuje a cvičí tai-chi. Jsem velmi šťastná, je to pro něj nový život,“ prohlásila.

71-letý hudebník se svěřil do rukou Clevelandského lékaře, jak řekla Anderson, v jeho rodném New Yorku jsou nekvalitní nemocnice. Pro operaci musel v dubnu zrušit několik koncertů včetně vystoupení na hudebním festivalu Coachella.

Lou Reed je jeden z nejvlivnějších a nejrespektovanějších hudebníků v historiiLou Reed2

Lou Reed nikdy nezaznamenal výrazný komerční úspěch, přesto patří mezi nejvlivnější a nejrespektovanější hudebníky v historii. Jeho tvorbou se Inspirovali mnozí interpreti, jako například REM, The Strokes, Interpol nebo The White Stripes. Hudební dějiny začal přepisovat v roce 1965, kdy založil s Johnem Calem, Sterlingem Morrisonem a Angusem MacLiseomem formaci The Velvet Underground. Skupina se komerčně nikdy neprosadila, jejich maximem bylo 171. místo v americkém žebříčku Billboard 200 za debutové album The Velvet Underground & Nico (1967). Album, na obalu kterého je velký žlutý banán Andyho Warhola, však zařadil magazín Rolling Stone na 13. příčku v žebříčku nejvlivnějších nahrávek historie.

Lou Reed hrál pro prezidenty i pro papeže

Reed ze skupiny v roce 1970 odešel a následně odstartoval sólovou kariéru. Od té doby vydal 22 studiových alb, zatím poslední nahrál společně s kapelou Metallica a nazval ho Lulu (2011). V roce 1990 obnovil činnost skupiny The Velvet Underground, s níž vystoupil na benefičním akcí Nadace Cartier ve Francii a koncertoval s ní i v roce 1993. O tři roky později kapelu uvedli do rock’n’rollové síně slávy. O zpěvákovi vznikla i dokumentární snímek Lou Reed: Rock and Roll Heart (1998), která vyhrála Grammy v kategorii Nejlepší dlouhometrážní hudební video.

Lou Reed zahrál rovněž pro Václava Havla

V roce 1998 si vystoupení Lou Reeda vyžádal během své návštěvy Bílého domu Václav Havel. Tehdejší americký prezident Bill Clinton mu vyhověl a ve Washingtonu se tak pro českého prezidenta hráli i skladby Sweet Jane či Perfect Day. V květnu 2000 zaznamenal Reed další milník ve své kariéře, když v Římě koncertoval před papežem Janem Pavlem II. V roce 2001 zase vystoupil s Lucianem Pavarottim, se kterým si zazpíval svůj největší hit Perfect Day. Loni se představil jako headliner úvodního dne slovenského festivalu Bažant Pohoda.

zdroj: Digitalspy.co.uk