Skupina Kabát si v roce 2014 zopakuje Po čertech velkej koncert!

Rocková skupina Kabát si 13. září příštího roku zopakuje Po čertech velkej koncert v Praze na Vypichu, kam před čtyřmi lety dorazilo 60.000 lidí.

Kapela to uvedla na svých stránkách.  Bližší informace zveřejní 13. listopadu, kdy už budou k dispozici i vstupenky.

Monstrózní koncert na Vypichu se konal 12. září 2009 a byl největší tuzemskou akcí svého druhu. Kabáti návštěvností překonali i koncerty Madonny či Depeche Mode. „Popřeme světový mýtus, že musí přijet světové jméno, aby se sešlo tolik lidí na jednom místě,“ uvedl již před koncertem manažer kapely Radek Havlíček. Ceny vstupenek se tehdy pohybovaly od 390 do 790 korun.

Na konci roku 2010 nejoblíbenější tuzemská skupina převzala platinové album za prodej 50.000 kusů živé nahrávky Po čertech velkej koncert natočené na Vypichu.

Kabát již přes dvě desetiletí hraje v sestavě Josef Vojtek (zpěv), Ota Váňa (kytara), Radek Hurčík (bicí), Milan Špalek (baskytara a texty) a Tomáš Krulich (kytara). První album Má ji motorovou kapela Kabát vydala v roce 1991 a vysloužila si pověst „buranské“ bigbeatové formace už proto, že se na obal nechala nafotit u vepřína. Za deset let již kralovala žebříčkům prodejnosti, když si kompilaci Suma sumárum koupilo přes 130.000 příznivců jejich melodických skladeb většinou s vtipnými texty Milana Špalka. Zpěvák Josef Vojtek se pak stal celebritou.

Skupina Kabát letos v květnu při koncertu v pražské O2 areně, který se konal v rámci turné s big bandem pod vedením Martina Kumžáka, převzala multiplatinovou desku za prodej svého posledního studiového alba Banditi di Praga. Alba z roku 2010, z něhož se rekrutovaly hity jako Don Pedro von Poltergeist nebo Ebenový hole, se v Česku a na Slovensku podle zástupkyně tuzemské pobočky vydavatelství EMI Marcely Kočandrlové prodalo přibližně 60.000 kusů.

Kabát – Don Pedro von Poltergeist

Kabát – Ebenový hole

Letos 14. září Kabát vystoupil na letišti v Mladé Boleslavi na prvním ročníku rockového festivalu RockAir. Tam bylo oznámeno, že to bylo na delší dobu jejich poslední vystoupení.

zdroj: ČTK – Roman Jireš dr