Nejžhavější alba roku 2014

Mezi nejočekávanější nová alba příštího roku patří nahrávka rockové skupiny Kabát, jejíž desky tradičně patří k prodejním trhákům

Například jejich posledního studiového alba Banditi di Praga z roku 2010 se v Česku a na Slovensku podle tuzemské pobočky vydavatelství EMI prodalo přibližně 60.000 kusů. Z

atím bezejmenné album Kabátu vzniká ve středočeském studiu Sono.

Točíme desku, která je podle nás trochu syrovější než ty předtím. Zatím máme deset písniček, chceme udělat dalších pět nebo šest, ze kterých vybereme dvanáct věcí na album,“ řekl ČTK baskytarista a textař Milan Špalek. Album by kapela chtěla vydat před 13. zářím, kdy po pěti letech na pražském Vypichu chystá opakování akce s názvem Po čertech velkej koncert.

Nová alba vydávají i další hudebníci. Například singl a videoklip Mulatu z dílny skupiny Dva je předzvěstí dlouho očekávaného alba Nipomo. Jeho vydání plánují na 25. února u amerického vydavatelství Northern Spy Records. „Nipomo bude veselá a letní deska. Dali jsme jí proto podtitulek Hœw te survik Winter (Jak přežít zimu),“ uvedli Dva, hudební duo Báry a Jana Kratochvílových, kteří po vydání alba připravují březnové turné po Spojených státech, dubnové koncertování v Česku a Slovensku a další koncerty po celé Evropě.

Na vánočním koncertu v pražském Lucerna Music Baru kapela České srdce pokřtila singl Zóny, který je předzvěstí připravovaného alba. To by mělo vyjít na jaře, kdy skupina bude slavit 25 let své existence. Autorem textu singlu a několika dalších písní z chystané desky je básník Petr Hons, známý zejména texty pro Petra Muka a Oceánu. Autorem hudby je kytarista a frontman Českého srdce Michal Šenbauer, další texty pro album vytvořil Lukáš Pavlásek a Lou Fanánek Hagen.

Na příští rok chystá nové album také písničkář Tomáš Klus společně se svým souputníkem, kytaristou Jiřím Kučerovským. „Deska bude více muzikantská, protože se styčná plocha nás dvou s Jiřím setkala na větším prostoru, bude tam více hudby a méně textu,“ řekl před časem ČTK Klus. Zatím bezejmenné album bude navazovat na předchozí tři Klusova alba Racek, Cesta do záhu(d)by a Hlavní uzávěr splínu, která stále patří mezi nejprodávanější nahrávky v České republice. „Budou tam asi dvě písně o lásce mezi mužem a ženou. Ostatní jsou o Bohu. Asi už jsem dospěl,“ podotkl k novému albu Klus.

Skupina Zuby nehty, jejíž historie spadá do začátku 80. let, kdy část jejích členek hrála v dívčí kapele Plyn, která v roce 1983 změnila jméno na Dybbuk, chystá na příští rok po mnoha letech nové album. Deska by měla vyjít v září.

Nové album, které zatím nemá ještě definitivní název, připravuje i pardubická skupina Vypsaná fixa na začátek března příštího roku. Slovenská zpěvačka Jana Kirschner v současné době dokončuje druhou část projektu s názvem Moruša: Čierna, která by měla vyjít na jaře. Nové album německým i tuzemských autorů chystá i Karel Gott, spolupracovat s ním budou například Michal Malátný z Chinaski nebo Radek Banga z kapely Gipsy.cz.

Janek Ledecký spolu s Janem Černým připravují další album skupiny Žentour, prvního od roku 1991, kdy vyšla jejich poslední deska Žentour 005 s hitem Proklínám. „Kapela se v nové tvorbě přiklání k současnému rockovému zvuku a méně přímočarým textům, Jankův hlas uslyšíme v rozmanitých polohách,“ uvedla manažerka Štěpánka Kubíčková s tím, že na podzim 2014 je plánováno rozsáhlé koncertní turné po České Republice a Slovensku. Také skupina Tata Bojs by ráda vydala nové album v roce 2014, mimo jiné z důvodu, že tři členové kapely příští rok oslaví čtyřicátiny.

zdroj: ČTK – jir mkv