Nejambicióznější Clooneyho projekt Památkáři již brzy v našich kinech

George Clooney se znovu uplatnil v roli režiséra a natočil snímek Památkáři. Vzdal v něm hold lidem, kteří za druhé světové války riskovali životy kvůli záchraně evropských uměleckých děl před Hitlerem.

Podle agentury Reuters jde o nejambicióznější Clooneyho projekt, kvůli němuž povolal špičku mezi svými hereckými kolegy jako Matta Damona, Cate Blanchettovou, Billa Murraye nebo Jeana Dujardina.

Na severoamerickém kontinentu půjdou Památkáři do kin v pátek, mezinárodní premiéru pak budou mít v sobotu na festivalu Berlinale. V Česku ho diváci uvidí od konce února.

Murray připomněl, že film se k veřejnosti dostává v pravou dobu – několik měsíců po zveřejnění případu syna nacistického obchodníka s uměním Corneliuse Gurlitta, v jehož mnichovském bytě se našlo množství uměleckých děl, z nichž některé zřejmě uloupili nacisté. Jejich hodnota se odhadla na miliardu eur (27,5 miliardy korun). „Tento příběh obletěl celý svět, takže se situací je nyní obeznámeno mnoho lidí,“ řekl Murray, který ve filmu hraje architekta, jenž patřil ke znalcům umění, z nichž americký prezident Franklin Roosevelt nechal sestavit komisi na záchranu uměleckých a historických památek v Evropě.

Clooney považuje film za svůj nejodvážnější režisérský počin. Má za sebou v roli režiséra už čtyři filmy, například Den zrady nebo Milujte svého zabijáka. „Myslím, že to byl dvojnásobný rozpočet ve srovnání s tím, na čem jsem kdy pracoval,“ řekl na úterní premiéře.

Film stál 70 milionů dolarů (1,4 miliardy korun) a o náklady se podělily společnosti Sony Corp a 21st Century Fox. Očekává se, že v prvním týdnu promítání v Severní Americe snímek přinese 24 milionů dolarů.

Námětem pro scénář byla kniha Památkáři Roberta Edsela a Breta Wittera popisující skutečný příběh expertů, galeristů, umělců a restaurátorů poslaných do Evropy k záchraně uměleckých děl. „Tento příběh vlastně neznáme, což je v případě druhé světové války neobvyklé, protože si myslíme, že o ní jsme už viděli vše,“ řekl Clooney.

Producent Grant Heslov, který se podílel na scénáři, k tomu dodal, že ve filmu jde o lidi, „jež bychom nikdy ve válečné zóně nehledali“. „Nebyli to mladíci a nešlo ani o lidi narozené pro válku nebo hrdinství,“ řekl. Stejně jako Clooney si přál, aby snímek připomínal válečné snímky z jejich mládí. Nechybí v něm proto humor a celkově se nese lehkým tónem.

Památkáři (2013) CZ HD trailer

zdroj: ČTK – sva hej