Theodor Pištěk povede porotu Febiofestu

Kostýmní výtvarník a malíř Theodor Pištěk, držitel Oscara, Césara i Českého lva, povede jako čestný předseda hlavní 33člennou porotu Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest.

Na festival přijede i finská herečka Kati Outinenová, známá z filmů Akiho Kaurismäkiho, aktuálně nominovaná na Českého lva za roli ve filmu Viktora Tauše Klauni. Přiveze svoji novinku s názvem Láska, soudruhu! ČTK to oznámil mluvčí přehlídky Pavel Sladký.

V pořadí 21. ročník Febiofestu se uskuteční od 20. do 28. března v multikině Cinestar Anděl. Následně uvede výběr z programu od 31. března do 17. dubna při regionálních ozvěnách v tuctu měst. Jeho už dříve ohlášeným hostem bude slovenská kráska Barbora Bobuľová, jinak též princezna z pohádky Nesmrtelná teta.

Malíř, kostýmní výtvarník filmů i divadelních představení Theodor Pištěk je držitelem Oscara za kostýmy k Formanovu Amadeovi, za kostýmy k Valmontovi získal Césara a oscarovou nominaci. V roce 2003 obdržel Českého lva za dlouhodobý umělecký přínos českému filmu. Loni oslavil osmdesátiny, což připomněla retrospektiva ve Veletržním paláci.

Porota Febiofestu má svoji tradici a nezastupitelný význam; často napravuje některé diskutabilní výroky profesionálních kritiků. Být předsedou takové poroty je pro mne dobrodružství, na které se těším,“ komentoval svou novou roli Pištěk. Grand Prix předá vítězi na závěrečném večeru 28. března.

V minulosti byli čestnými předsedy poroty olympionička Věra Čáslavská, architekt Jan Kaplický, výtvarník David Černý, dirigent Libor Pešek, bývalá první dáma Dagmar Havlová a kameraman Miroslav Ondříček. Hlavní porota je otevřená zájemcům všeho druhu vzdělání, sociálního zázemí, profese i zájmů. Přihlášky festival přijímá do 28. února na adrese www.febiofest.cz/porota. Její členové zhlédnou všechny filmy ze soutěžního programu a pod vedením čestného předsedy rozhodnou o vítězi.

Podle Sladkého vzdá Febiofest poctu finské herečce Kati Outinenové. Za roli ve filmu Muž bez minulosti získala na festivalu v Cannes Cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Diváci se s ní potkají na projekcích jejích starších filmů i na premiéře novinky Láska, soudruhu!, natočené v česko-finské koprodukci. Romantická komedie je zasazena do Helsinek roku 1962 a vypráví o znovuprobuzené lásce Elsy a českého jazzmana Jana (Miroslav Etzler). A to na pozadí světového festivalu mládeže a studentstva, který se ve finské metropoli konal za nadšení levicově orientovaných obyvatel a za úšklebků těch ostatních.

zdroj: ČTK – Jiří Borovička jw

foto: wiki