Po tomhle vás do konce života přejde chuť si čistit uši vatou

zdroj: Getty Images

Otázka: Je pravda, že bychom si neměli čistit uši vatovými tyčinkami?

Odpověď: Ať už to byla vaše máma, babička nebo kdokoliv jiný, kdo vám to řekl, měl absolutní pravdu! Do uší bychom si neměli strkat nic, co je menší než loket.

Pro pochopení toho, proč to není vůbec nutné, musíte nejprve pochopit, proč se v uších maz tvoří.

Co to vlastně je ten ušní maz?

Tato žlutá mazlavá tekutina, v medicínské terminologii nazývaná ušní maz, se v našich uších tvoří na to, aby je chránila.

Ušní maz má za úkol zajistit, aby ušní kanálky zůstávaly stále čisté„, vysvětluje doktor Douglas Backous, který je vedoucím sluchového výboru na Americké akademii ORL / ​​HNS (AAO-HNSF). Kromě toho pracuje také jako ředitel chirurgie pro hlavu a krk ve Švédském neurovědeckém institutu sídlícím v Seattle, USA.

Ušní maz pomáhá nejen chránit ušní bubínky před špínou a prachem, ale má také antibakteriální a lubrikační vlastnosti.

Jedna z největších záhad lidského těla – uši, jsou schopné čistit se i samy.

Když maz vyschne, každý pohyb čelistí, ať už přežvykováním nějakého jídla nebo si jen povídáte s přáteli, pomáhá dostávat starý maz přes ušní otvor ven (Backous to přirovnává k eskalátoru).

Co se stane při čištění ucha vatovou tyčinkou? – Strana 2

Co se stane při čištění ucha vatovou tyčinkou?

Problém nastává tehdy, když si usmyslíme, že jsme chytřejší než naše tělo a s cílem pořádně si pročistit mazem přeplněné uši, začneme se v nich „šťourat“ kdejakými pomůckami.

Vatová tyčinka se zdá být na první pohled dostatečně malá a obratná.

Pravda je však taková, že jediné, co vatovou tyčinkou dosáhnete, bude zatlačení ušního mazu hlouběji do ucha (podobně, jako byste kráčeli na eskalátoru opačným směrem).

Maz se takto přesune až na místa, které se samy vyčistit nedokáží.

Takto hluboce zatlačený ušní maz je pak vhodným hostitelem pro různé bakterie a viry, které se nahromadí ve vnějškem uchu. Uvnitř pak může vést k infekcím a bolestem „, pokračuje doktor Backous.

Zatlačování ušního mazu hluboko do ucha způsobuje také ucpání ušního kanálku. To může následně vést až ke ztrátě sluchu.

Dokonce si takto můžete prasknout ušní bubínek.

Špatně vyčištěné ucho si laik už sám znovu nevyčistí

Podle americké akademie AAO-HNSF navštíví každoročně svého lékaře přes 12 milionů Američanů, kterým způsobuje jejich ušní maz vážné problémy.

Často jde o příliš hluboko zatlačený nebo nadměrně se tvořící ušní maz. Takové prohlídky u lékařů u téměř 8 milionů případů končí operačním zákrokem, kdy ušní maz musí odstranit odborník.

Uši je třeba pročistit – dokonce i u odborníka – pouze tehdy, když máte pocit, že jsou plné. Případně tehdy, když zaregistrujete změny ve vašem sluchu, které by mohly být způsobeny nahromaděným ušního mazu.

AAO-HNSF se proto striktně staví proti tomu, abychom si do uší strkali vatové tyčinky. Vydala kvůli tomu i oficiální vyjádření pro obě strany – lékaře i pacienty.

Co na to říkají výrobci vatových tyčinek? – Strana 3

Co na to říkají výrobci vatových tyčinek?

Společnost Q-Tips, která je nejznámějším výrobcem vatových tyčinek, dokonce na své webové stránce doporučuje používat jejich výrobek jen na čištění „vnějšího ucha a nevstupovat do ušního kanálku!

Ano, vím co si asi se znechuceným výrazem v tváři teď myslíte: Že přestat s takovým čištěním uší jen tak přece nemůžete. Hlavně tehdy, když to děláte už léta.

Nuže, jak doktor Backous vysvětluje, je to tím, že jste si již vytvořili neřest v podobě zvyku „co svědí, to poškrábu“.

Čím více se totiž kůže v uchu tře, tím více histaminu se tvoří, což pak způsobuje podráždění a zarudnutí pokožky. Je to podobné, jako když vás bodne komár – čím více si dané místo škrabete, tím více vás pak svědí.

Navíc, jelikož ušní maz se v uchu chová jako lubrikant, jeho odstranění může jednoduše vaše uši vysušit. To vás pak motivuje k neustálému „čištění“ tyčinkami s mylnou představou, že se dostaví úleva.

Co se tedy doporučuje?

Těm z vás, kteří své uši nemůžete nechat „na pokoji“, doktor Backous doporučuje jemné domácí zvlhčování. Pár kapek směsi z octa, trocha alkoholu a čisté vody do každého ucha dokáže zázraky.

Upozorňuje ale na to, že voda má být pokojové teploty. Příliš studená nebo horká voda by vám neudělala moc dobře.

No a jaký je podle něj závěr?

Věřte mi, na strkání si tyčinek nebo čehokoliv jiného do uší, není nic dobrého„, říká Backous.