Alt-J v Praze potvrdili svou výjimečnost

Alt-J, Praha, 17. 6. 2015

O Alt-J je v poslední době slyšet poměrně dost. Debut „An Awesome Wave“ si odnesl prestižní cenu Mercury Prize, dvojka „This Is All Yours“ pak nezůstala v závěsu a blýskla se nominací Grammy na alternativní desku roku. Ačkoliv ji nakonec čtveřice z Leedsu nezískala, svou pozici jedné z nejzajímavějších kapel současnosti potvrzují na mnoha koncertech po celém světě. Jeden proběhl i v Praze ve Žlutých lázních.

Alt-J nejsou mainstreamovou kapelou, nejsou totiž ani skupinou, kterou by bylo jednoduché žánrově zařadit. Na dvou zmiňovaných deskách slyšíme touhou experimentovat, lyrické a až filmové aranže s pestrou paletou zvuků. Může taková kapela při svém vůbec prvním koncertu v České republice zaujmout dostatečné množství fanoušků tak, aby událost nebyla pro pořádající agenturu likvidační? Ano, několik tisícovek lidí na středečním koncertu budiž toho důkazem.

Alt-J, Praha, 17. 6. 2015
Alt-J, Praha, 17. 6. 2015

Navíc zjevně nešlo o kapelou nepolíbené, protože naprostá většina z nich reagovala i na ne úplně výrazné skladby a zpívala spolu s Joem Newmanem nejen refrény. Přivítání Alt-J nemohlo proběhnout lepším způsobem. Diváci od nás mají velké plus. Snad jen ty bizarní selfie tyče by na příště mohli nechat doma. Teď pojďme na Alt-J samotné – dostáli oni velkých očekávání? Odpověď je nasnadě. Dostáli, a dokonce je hravě předčili.

Podařilo se jim totiž ideálně přenést atmosféru obou desek na pódium. A to díky střídmému, leč efektivnímu osvětlení, skvělému nazvučení, a především instrumentální zručnosti. Alt-J hráli přesně, bez přešlapů, a to přesto, že jejich hudba aranžemi, nepravidelnými přestupy a složitějšími kompozičními prvky přímo přetéká. Technicky zkrátka bravurně zvládnuté, pochvalu od nás má zvláště bubeník Thom Green, jehož bylo skvěle slyšet.

Alt-J, Praha, 17. 6. 2015
Alt-J, Praha, 17. 6. 2015

Tím nejpůsobivějším na koncertu Alt-J, ale byla atmosféra. „An Awesome Wave“ i „This Is All Yours“ jsou desky plné emotivních písní, nesnadných textů a podmanivých příběhů. Kapele se všechny emoce podařilo přenést na stage, ale i na diváky samotné. Vzduchem se tak nesla zvláštní filosoficko-melancholická nálada, která k hudbě Alt-J tak dokonale sedí. Ve finále ani nevadilo, že hudebníci s publikem v podstatě až na pár pozdravů nekomunikovalo. Nechali za sebe mluvit hudbu samotnou – a vyšlo jim to dokonale.

Alt-J, Praha, 17. 6. 2015
Alt-J, Praha, 17. 6. 2015

Premiérovému koncertu Alt-J v České republice toho moc vytknout nelze. Tak hutnou atmosféru umí vytvořit v současnosti jen málo kapel. Jsme zvědaví, s čím „nástupci Radiohead“ – jak se Alt-J ve světě přezdívá – přijdou na příští desce. A doufáme, že nám to nedlouho potom přijedou představit k nám!