Připravujete si vlastní omáčku na těstoviny nebo ji kupujete hotovou?
Dělat rajčatovou omáčku doma se vyplatí ekonomicky i z hlediska výživy. Porce této omáčky plné chuti obyčejně stojí méně než srovnatelná omáčka se smetanou nebo masem, protože její přísady jsou relativně levné.
Rajčatová omáčka má své místo v kuchyních po celém světě. Najdete ji v italských těstovinových pokrmech, mexické omáčce enchilada atd.
Rajčatová omáčka dávno zdomácněla také v amerických kuchyních, takže se mnou určitě budete souhlasit, že naučit se ji vařit je nutnost pro všechny nové kuchaře a hostitelky!
Protože „recept podle Nonny“ je v mnoha italských rodinách stále považován za rodinné zlato, nejsem si jistý, zda jej smím vyzradit, tudíž se raději podělím o velmi podobný recept na omáčku z čerstvých rajčat. Vím nicméně, že jedno prozradit smím, a to trik s kouskem mrkve, kterou během vaření hodíte do omáčky, aby pohltila kyselost rajčat a omáčka byla sladší.
Recept se báječně hodí na rajčatovou sezónu, ale já si omáčku často zavařuju i na zimu.
Rajčatová omáčka udělá kouzla s talířem těstovin, kouskem pizzy, zároveň ale dodává tělu nutné živiny. Hrnek rajčatové omáčky obsahuje čtvrtinu doporučeného denního příjmu vitamínu A a z poloviny pokryje denní potřebu vitamínu C.
Rajčata jsou bohatá také na antioxidant lykopen. Podle toho, jak se omáčka připravuje, obsahuje také nezbytnou vlákninu.
Recept a postup přípravy rajčatové omáčky z čerstvých rajčat, bazalky a česneku – strana 2
Rajčatová omáčka z čerstvých rajčat, bazalky a česneku
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Celkový čas: 2 hodiny a 10 minut
Počet porcí: ´6-8
Budete potřebovat:
- 2,3 kg čerstvých rajčat, oloupaných a zbavených semínek (Rajčata snadno oloupete, pokud vršek naříznete do X, na 10 vteřin ponoříte do vařící vody a poté do ledové. Slupka se pak sloupne téměř sama.)
- 1 mrkev (1/2 nastrouhejte a přidejte do omáčky, druhou polovinu přidejte před koncem vaření a potom vyjměte.)
- ¼ hrnku olivového oleje (nebo loje)
- 3 střední cibule, nakrájené na kostičky
- 8 stroužků čerstvého česneku (nebo více, podle chuti), nasekaného najemno
- ⅓ hrnku čerstvé bazalky, nasekané najemno
- 1 snítku čerstvého tymiánu (nebo ½ čajové lžičky sušeného)
- 1 snítku čerstvého oregana (nebo 1 čajovou lžičku sušeného oregana)
- 2 bobkové listy (po vaření odstraňte)
- 2 snítky petržele (nebo 1 čajovou lžičku sušené)
- 1 lžíci medu
- 1 čajovou lžičku soli
Postup:
Nalijte olivový olej do velkého polévkového hrnce rozpáleného na střední teplotu. Přidejte cibuli na kostičky, česnek a nastrouhanou mrkev. Opékejte 6-8 minut nebo dokud cibule nezesklovatí a nezkřehne. Přidejte rajčata, nasekanou bazalku, oregano, tymián, bobkový list, petržel a sůl.
Vařte zvolna na nízké teplotě 2-3 hodiny nebo dokud omáčka nezhoustne nebo nezačne tmavnout. Na posledních 30 minut přidejte mrkev, absorbuje kyselost. Vyjměte bylinky a mrkev.
Volitelně: Pomocí ponorného mixéru rozmixujte do hladka. (Pokud chcete hustější omáčku, tento krok vynechte.) Použijte ji okamžitě nebo skladujte maximálně 1 týden v ledničce, případně zavařte podle návodu pro zavařování rajčatových produktů.
Tato čtyři jídla vždy vylepšuji touto fantastickou domácí rajčatovou omáčkou:
- Cuketové lasagne
- Meatza
- Kuřecí cacciatore
- Kuře s parmezánem