Jen málokdo nemá rád domácí sladkosti. Vzpomeň si, jaké bylo to nekonečné čekání na to, až někdo z dospělých, buď máma, táta, nebo třeba babička, přestanou čarovat v kuchyni a dají ti ochutnat něco moc dobrého.
Upéci jablečný koláč by měla uměl každá sama sebe si vážící hospodyňka. A dnes společně také my upečeme jednoduchý koláč s jablky, šťavnatý a tak akorát sladký.
Recept na jednoduchý a chutný jablečný koláč
Tomuto koláči se lidově říká „Tři sklenice“ a připravuje se poměrně neobvyklým způsobem. A právě díky své jednoduchosti si vysloužil všeobecnou oblibu.
Co budeme potřebovat:
- 1 sklenice prosáté pšeničné mouky výběrové
- 1 sklenice dětské krupice
- 1 sklenice cukru
- ½ sklenice rozinek
- 180 g másla
- 1,5 kg kyselo sladkých jablek (5-6 ks)
- 2 čajové lžičky skořice
- 1 polévková lžíce kypřicího prášku do těsta
- 1/3 čajové lžičky soli
- 3 čajové lžičky citronové šťávy
..
Postup:
Do první mísy nasyp mouku, cukr a dětskou krupici. Přidej 1/3 čajové lžičky soli a 1 polévkovou lžíci kypřicího prášku do těsta. Míchej až do vzniku stejnorodé hmoty.
Zbav jablko slupky a jádřince. Nastrouhej ho na struhadle nahrubo. Přidej ke strouhanému jablku 3 polévkové lžíce citronové šťávy. Promíchej. Přidej rozinky a skořici. Opět promíchej.
Formu na koláč rovnoměrně vymaž přibližně 50 g másla. 130 g zbývajícího másla ulož do ledničky, bude se nám hodit na horní vrstvu koláče.
Na máslo rovnoměrně rozprostři 4 polévkové lžíce směsi z první mísy. Uhlaď a vytvoř tak první vrstvu.
Následující vrstvou budou nastrouhaná jablka. Použij na ni jednu třetinu z celkového množství nastrouhaných jablek. Nezapomeň vždy každou vrstvu dobře vyrovnat.
Opakuj postup: vytvoř ještě jednu vrstvu z moučné směsi z první mísy, vyrovnej ji a přidej vrstvu jablek. Nezapomínej každou vrstvu dobře vyrovnat.
Poté opět vytvoř vrstvu z moučné směsi a opět vrstvu jablek. Konečnou vrstvou bude ještě jedna vrstva směsi.
Na poslední vrstvu koláče nastrouhej nahrubo máslo, které bylo uloženo v mrazáku. Vyrovnej.
Dej koláč péct do předem na 180 stupňů rozehřáté trouby. Doba pečení – 50 minut.
Štavnatý a neuvěřitelné chutný koláč je hotový. Teď už zbývá jen pohostit jím celou svou rodinu!
Koláč je možné stále zdokonalovat. Například k jablkům s rozinkami přidat drcené vlašské ořechy a místo skořice použít mák, vanilkový cukr nebo jiné oblíbené ingredience.
S tímto receptem na nejsnazší a nejchutnější koláč budeš vždy připraven/a na nenadálou návštěvu hostů!