V Plzni podepsaly petici na podporu ruských punkerek stovky lidí

Přes 300 lidí v Plzni podepsalo dnes petici za podporu vězněných ruských punkerek ze skupiny Pussy Riot. Více než 50 protestujících podpořil i primátor Martin Baxa (ODS). Všichni sledovali internetové stránky Amnesty International, jejíž člověk ze soudní síně posílal vzkazy. Moskevský soud dnes tři mladé hudebnice uznal vinnými ze spáchání výtržnictví v pravoslavném chrámu a uložil jim dva roky vězení. Účastníci setkání u pódia festivalu Živá ulice razantně vyjádřili odpor vůči verdiktu, řekl ČTK jeden z organizátorů Roman Černík.

„Hodně se to srovnává s procesem s českou skupinou Plastic People za komunismu,“ dodal. Někteří účastníci uvedli, že výstupy Pussy Riot byly provokací, ale téměř všichni míní, že šlo jen o přestupek.

Plzeň je od od čtvrtečního večera po Praze dalším českým městem, kde lidé mohou podepisovat petici. Centrem prošel večer protestní průvod. Podpisy pod petici Amnesty International budou sbírat aktivisté na všech veřejných akcích a vždy po blocích je chtějí posílat ruskému prokurátorovi. „Dále jsme sestavili dopis velvyslanci a žádáme ho, aby prosadil, že nejde o trestný čin; tam už jsou také desítky podpisů,“ uvedl Černík. Oslovení účastníci setkání prý tušili, že ruský soud ženy uzná vinnými.

„Podepsal jsem petici za propuštění členek Pussy Riot. Jsem přesvědčen, že proces není spravedlivý a že v jeho podtextu je stíhání za vyjádřené politické názory a s tím v demokratické zemi nemůžeme souhlasit,“ řekl Baxa. Vzhledem k silnému světovému úsilí za osvobození žen si „trochu myslel“, že by Rusko mohlo od trestu ustoupit. Plzeň prý díky osvobození americkou armádou ví, že jakákoli forma pomoci lidem v zemích, kde svoboda není, je zapotřebí.

„Setkání vzniklo přirozeně, obě skupiny organizátorů dostaly stejný nápad prožít dnešek aktivně a myslet na Pussy Riot v tuhle těžkou chvíli. A protože to je živá ulice a máme šanci na ní žít, na rozdíl od lidí v Rusku,“ řekl šéf nynějšího plzeňského festivalu Jakub Vedral. Forma protestu je podle něj nenásilná, hravá a má šanci oslovit lidi, kteří dávají od manifestů ruce pryč. Na festivalu Živá ulice budou podpisové archy u všech pódií a po festivalu budou oznámena další místa sběru podpisů. Demonstrace dnes budou po celém světě, i v Praze.

Václav Prokš dr