Sezona hudebních festivalů končí, někde už plánují příští rok

Akce Rock na valníku ve Slaném a závěrečný díl putovní série Hrady CZ na hradu Bouzov v Olomouckém kraji budou o víkendu patřit mezi poslední festivaly populární hudby těchto prázdnin. Někteří pořadatelé nedávno skončených akcí pod širým nebem již myslí na příští sezonu. Například festival Colours of Ostrava zahájil předprodej vstupenek na příští 12. ročník, který se uskuteční od 18. do 21. července 2013 opět v Dolní oblasti Vítkovic.

„Rozsah přehlídky, počet scén i kvalita vystupujících bude minimálně taková jako letos,“ sdělila ředitelka Zlata Holušová.

Také pořadatelé dalších nedávno skončených akcí již potvrdili jejich konání v příštím roce. Například Rock For Churchill se ve Vroutku opět bude konat poslední prázdninový víkend, organizátoři Votvíráku v Milovicích sdělili, že se uskuteční ve dnech 14. až 16. června 2013. Soutěže o vstupenky na příští ročník již vyhlásily na svých internetových stránkách benešovský Sázavafest i Rock for People konaný v Hradci Králové. O příštím ročníku již hovoří pořadatelé Open Air Festivalu v Panenském Týnci.

Potíže s místem konání již několikátý rok avizují pořadatelé hudební přehlídky v Trutnově. Akci hrozí přemístění, protože pozemky na loukách, kde stávají stany návštěvníků, byly změnou územního plánu radnicí určeny k zastavění. „Mám pocit, že tenhle festival je nepřenosný někam jinam,“ vyjádřil mínění většiny návštěvníků hudební publicista Petr Korál.

Zástupci agentury Obscure Promotion více než na příští ročník nedávno skončeného festivalu Brutal Assault myslí na koncertně nabitý podzim. „Zejména říjen bude patřit k nejnabitějším, připravuje celou řadu koncertů včetně takových jmen, jako jsou Anathema, Paradise Lost a Lacuna Coil,“ podotkl zástupce agentury Tomáš Karlík.

Průběh letošní sezony letních festivalů populární hudby přinesl i rozpaky. Na organizátory dopadla finanční krize, odřekli sponzoři a řadu z festivalů provázela nepřízeň počasí a odpadnutí koncertů. Na konci června se měly mimo jiné uskutečnit festivaly Rock Rebellion v Jaroměři a pražský Prague City Festival.

V Jaroměři se hrálo jen v pátek. Kvůli nízké návštěvě sobotní program zrušili. Ředitel festivalu Prague City Festival Borek Jiřík zase 14 dní před jeho zahájením informoval, že jeho pořádání znemožnil „nenadálý a šokující výpadek zásadního množství důvodně očekávaných finančních prostředků“. Pořádající společnost Punx Not Dead podle něj záležitost dostane do insolvence.

Návštěvníci některých festivalů se nedočkali největších hvězd. Například zpěvačka Björk odřekla účast na Colours Of Ostrava, na Rock for People zase nevystoupily hlavní hvězdy Faith No More. Na vině zrušení vystoupení byla bouře, která zničila několik stánků v areálu a vážně narušila program akce. Festival pravděpodobně skončí v několikamilionové ztrátě.

Nespokojeni jsou mnozí lidé, kteří si v předprodejích zakoupili vstupenky na Sázavafest. Pořadatelé před začátkem akce oznámili, že britská skupina Kaiser Chiefs na festivalu nevystoupí. Důvodem byl nedostatek finančních prostředků.

Nescházejí však ani pozitivní zprávy. Například na Rock for People v rámci akce Čistý festival obhájili pozici nejlepších třídičů odpadu. Třeba plastových kelímků se jim i přes nepřízeň počasí podařilo vytřídit přes 56.000. Ve Vroutku na Rock for Churchill zase pomohli nevidomým lidem v Africe při happeningu Tisíce světel pro léčbu šedého zákalu v Etiopii. Při prodeji svíticích triček a svíček z včelího vosku celkem podařilo vybrat 42.937 korun. Rock For Churchill se tak pro organizaci Světlo světa stal vůbec nejúspěšnějším letním festivalem za posledních pět let.

Roman Jireš mal