Bromův Big band se stane rezidenčním souborem Českého rozhlasu

Praha 4. října (ČTK) – Orchestr Big Band Gustava Broma v čele s Vladimírem Valovičem se pro léta 2013 a 2014 stane rezidenčním souborem Českého rozhlasu (ČRo). V souvislosti s touto změnou ponese název Rozhlasový Big Band Gustava Broma. ČTK to dnes oznámil ředitel Odboru komunikace a vnějších vztahů ČRo Jakub Čížek.

Smlouvu o spolupráci podepsali koncem září generální ředitel ČRo Petr Duhan a umělecký šéf Orchestru Gustava Broma Vladimír Valovič. Orchestr tak bude spoluvytvářet hudební programy v rozhlasovém vysílání a zároveň ČRo reprezentovat při své koncertní činnosti.

„Stane se tak po boku Symfonického orchestru Českého rozhlasu a Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN) dalším významným reprezentantem Českého rozhlasu v hudební oblasti,“ dodal Čížek.

Podle ředitele Centra uměleckých těles, soutěží a přehlídek Jana Simona je tradice, kterou založil Gustav Brom, i současné vynikající hráčské obsazení garancí zážitků pro rozhlasové posluchače i návštěvníky koncertů a reprezentace ČRo, který chce rozvoj tohoto hudebního žánru podporovat.

„Orchestr Gustava Broma patří mezi legendární big bandy české hudební scény jako například TOČR vedený Karlem Krautgartnerem nebo Orchestr Karla Vlacha. V jazzové oblasti se stal nejvýznamnějším propagátorem české hudby, což ocenil i významný odborný americký časopis Down Beat. V této tradici pokračuje i v současnosti doma i v zahraničí,“ podotkl Valovič.

„Mnohočlenný jazzový big band je na scéně už více než sedmdesát let a za tu dobu získal místo mezi nejslavnějšími evropskými i světovými hudebními tělesy. V 60. letech minulého století ho odborníci zařadili mezi desítku nejlepších kapel světa,“ uvedl Čížek a připomněl, že s tímto tělesem spolupracovali například Maynard Fergusson, Dizzy Gilespie, Dianna Ross and The Supremes, Ray Conniff a Bill Ramsey.

bor vit