Bubeníka Peroutku doprovodil na poslední cestu velký potlesk

Spontánní potlesk dnes na poslední cestu doprovodil ve zcela zaplněné Velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze bubeníka skupiny Olympic Milana Peroutku. Hudebník nečekaně zemřel v noci na sobotu ve věku 49 let. S Peroutkou přezdívaným Ferda se přišli rozloučit kolegové z hudební branže i příznivci kapely.

V obřadní síni plné květin se sešli členové Olympiku Petr Janda, Milan Broum a Jiří Valenta, Lešek Semelka, který před lety Peroutku Olympiku doporučil, Ivan Hlas, Marcela Březinová, Ota Balage, Jakub Smolík nebo Aleš Háma.

Je to strašně těžký úkol, Ferda byl „sluníčko“, blízký přítel, pomáhal vychovávat tři mé dcery,“ uvedl v emotivním projevu Janda, který nebyl pro slzy schopen řeč dokončit.

Mnoho emocí bylo i mezi přítomnými. Slzy mnozí z nich nebyli schopni potlačit v okamžiku, kdy zazněla píseň Olympiku Jednou s textem „Až si nás jednou nejvrchnější kritik zavolá všechna slunce zblednou já tam budu jenom sám…“.

Peroutka, který ve skupině působil od roku 1986, ještě v pátek večer odehrál koncert v Karlových Varech. Ráno ho našla rodina na zahradě jeho domu v Praze mrtvého. Příbuzní sdělili, že se k okolnostem úmrtí nebudou vyjadřovat. Janda ve svém projevu naznačil, že smrt nastala po pádu ze schodiště na zídku Peroutkova domu.

Skupina Olympic po Peroutkově úmrtí zrušila dva nejbližší koncerty, které se měly odehrát 7. a 8. května v pražské Malostranské besedě. Ve středu pak oznámila, že bude pokračovat v turné k 50. výročí svého vzniku. První koncert bude 14. června ve Výravě na Královéhradecku. Za bicí usedne „host“, jehož jméno zatím oficiálně oznámeno nebylo. Spekuluje se například o Radkovi Hurčíkovi ze skupiny Kabát nabo Jiřím Zelenkovi.

Peroutka přišel do Olympiku v polovině 80. let, kdy nahradil Petra Hejduka, který kapelu opustil kvůli neshodám.

Během pěti dekád prošli Olympikem čtyři bubeníci, jediný z nich, František Ringo Čech, ale ještě žije. Právě Čech byl prvním, kdo v kapele bubny hrál, odešel ale už po dvou letech v roce 1965. Následujících šest let v kapele bubnoval Jan Antonín Pacák (zemřel v roce 2007) a po něm přišel Hejduk, který předtím hrál v Golden Kids. Peroutkův předchůdce zůstal u muziky ještě nějakou dobu po odchodu z Olympiku, koncem 80. let ale začal pracovat u záchranky. Zemřel v květnu 1995 na rakovinu.

Smrt se kapele nevyhýbala ani v dalších případech. Z hudebníků, kteří prošli Olympikem, již nežijí ani zpěvák Miki Volek, hráč na klávesové nástroje Miroslav Berka nebo kytarista Petr Kaplan.

zdroj: (ČTK) -Roman Jireš mal