Největší rozruch na Českém slavíkovi způsobila kategorie zpěváků

Kategorie zpěváků způsobila největší rozruch na vyhlašování výsledků ankety Český slavík, které byly oznámeny v sobotu večer v přímém přenosu z pražské Státní opery. Nejdříve se o poprask v sále postaral emotivní projev Daniela Landy, který se umístil na třetím místě. Velké vzrušení pak vyvolalo vyhlášení druhého místa pro Karla Gotta. V ten okamžik bylo jasné, že jeho řadu 13 vítězství v řadě přerušil Tomáš Klus.

Třiasedmdesátiletý Gott podle svých slov vítězství šestadvacetiletého Kluse očekával.“Dnes jsou lidé v takovém napětí a jsou v očekávání změn. Ta změna je ve všem, očekáváme od textařů a písničkářů, že přijdou tvrdá slova. Lyrický tenor je fajn, ten je tady jako stálice, ale ten tep doby chce přesně písničkáře-bojovníka,“ řekl ČTK rekordman v anketě Gott, který získal 37 Zlatých a Českých slavíků. Klus se tak stal teprve sedmým zpěvákem, kterého se podařilo v anketě s padesátiletou tradicí překonat. Naposledy to byl Daniel Hůlka v roce 1998, předtím Palo Habera (1991), Dalibor Janda (1986, 1987 a 1988), Petr Nagy (1985), Miro Žbirka (1982) a Waldemar Matuška (1962 a 1967).

„Cenu, kterou jsem dostal, jsem dostal i díky Karlu Gottovi. Naučil mě pokoře vůči posluchačům, všechna má setkání s ním byla velmi určující“ zdůraznil Klus, který při děkovací řeči neudržel slzy dojetí.

Gott, který se při vyhlašování dočkal velkých ovací vestoje, podotkl, že někteří jeho příznivci možná mají problémy s internetovým hlasování. Ale prohlásil, že Klusovi fandí od té doby, kdy poznal jeho inteligenci. „Jednou jsme přišli s mojí ženou Ivanou na pořad Barování do Malostranské besedy, a když nás Tomáš uviděl mezi posluchači, okamžitě z voleje na to zareagoval písní s vtipným textem, který se mu dokonce rýmoval. Od té doby vím, že je to bystrá hlava,“ podotkl Gott.

Velké diskuse vyvolal spontánní projev zpěváka Daniela Landy, který se v anketě umístil na třetím místě. Na pódium do Státní opery dorazil v mikině a kanadách s živým kohoutem v ruce a se slovy, že vyžaduje, aby byl od této chvíle nazýván Kouzelník Žito. Postěžoval si na nelegální stahování hudby, neustálou pozornost médií a vítězství KSČM v krajských volbách, načež zopakoval své předešlé prohlášení o přerušení své hudební kariéry.

„Nevzdávám se, naopak, vyjíždím do boje za svou vlast. Ve velkém a s polnicí. Nestahuji se, transformuji. Svou práci a způsob, jakým budu bojovat za svou zem a angažovat se v její prospěch, do toho se mi laskavě nese…, milí pánové, jsem svobodný člověk a vyberu si ho sám,“ vzkázal svým fanouškům na Facebooku.

„Myslím si, že tím, jak se k sobě lidi chovají, jsou naštvaní. Landa je člověk, který se s tím rozhodl seknout, ať už sprostě nebo jiným způsobem. Vyzývám lidi, aby s tím něco udělali a začali tak činit. Jestli chceme začít revoluci, tak nejdřív v srdci a pak v hlavě,“ podotkl k Landovi Klus.

Praha 25. listopadu (ČTK) –  Roman Jireš jpt