10 tipů, které vám jednoho dne mohou zachránit život

Pracovník sanitky píše! Pokud vám zaskočí jídlo na veřejném místě, nikdy nechoďte na toaletu, abyste předešli nepříjemné situaci. Téměř pokaždé, když jsem byl konfrontován se smrtí udušením, byl na WC nalezen člověk. Protože byl příliš zdvořilý, než aby požádal o pomoc.

Pokud jezdíte na kajaku a převracíte se, ponořte se hlouběji pod vodu a vystupte z lodi. Je nepravděpodobné, že byste to dokázali vrátit zpět.

Pokud spadnete do studené vody, odolávejte nutkání dostat se co nejdříve ven – jen pokračujte ve vodě, dokud nepřestanete panikařit. Když začnete znovu ovládat dech, začněte plavat na bezpečné místo. Tímto způsobem je méně pravděpodobné, že se udusíte a utopíte.

Pokud do vás býk najednou narazí, počkejte do poslední chvíle a ustupte stranou. Nosorožci nejsou schopni ostře zatočit, takže máte pár sekund na to, abyste se rozběhli opačným směrem. 

Při vstupu do budovy dávejte pozor na jiné vstupní dveře – ne ty, kterými jste vstoupili. Dojde-li k nouzové situaci, většina lidí se rozběhne k hlavnímu východu a vy opustíte volnějším východem.

Nikdy nepoužívejte čisticí prostředky na bázi chloru a amoniaku současně nebo ve stejné místnosti. Kombinace těchto látek vytváří páry chloraminu, které mohou být zabity vdechováním. Vždy zkontrolujte složení čisticích prostředků, zejména toalet a obkladů.

Pokud jste v nebezpečí nebo potřebujete pomoc a jste na veřejném místě, křičet „pomoc“ je špatný nápad. Je důležité být konkrétní. Bude efektivnější na někoho ukázat a požádat ho, aby zavolal pohotovostní službu.

Zdroj.lifehacker.ru