14 faktů dokazujících, že jste hloupější, než si myslíte

5. Většina dnešních dětí by v roce 1950 šla do psychiatrické léčebny.
Asi polovina světové populace nyní trpí chronickou depresí a úzkostným syndromem. Přibližně stejné procento lidí je závislé na užívání některých psychoaktivních látek. Kdyby se pracovní standardy psychiatrických léčeben od poloviny 20. století nezměnily, polovina z nás by mohla být bezpečně zavřena v psychiatrické léčebně!

6. Některé náboženské praktiky snižují stres.
Výzkumy ukazují, že lidé, kteří se pravidelně modlí a meditují, mají menší pravděpodobnost, že budou pociťovat stres a deprese.

7. Za peníze si můžete koupit štěstí, ale pouze pokud vyděláte až 75 000 $ ročně.
Peníze jsou uspokojující pouze tehdy, pokud není dostatek peněz na uspokojení vašich základních potřeb. Pokud jste byli příslušníkem střední třídy, ale najednou jste zbohatli, nepřinese to štěstí.

8. Stres je nakažlivý
Pokud se stýkáte s lidmi v depresi, sami se brzy stanete jedním z nich. Bez ohledu na to, jaké události se dějí ve vašem vlastním životě.

9. Pokud si můžete říct, že jste se dobře vyspali, váš mozek tomu uvěří!
Pro náš mozek neexistuje vůbec žádný rozdíl mezi skutečným světem a imaginárním světem. Pokud budete spát pět hodin, ale budete si neustále opakovat, že jste se vyspali dobře, bude to fungovat! A ucítíte příval síly.

10. Nejvíce depresivní jsou lidé ve věku 18-33 let.
Rodina, vzdělání, práce – to vše je velmi stresující, že? Léta, která nazýváme „nejlepší“ nebo „kvetoucí“, jsou ve skutečnosti roky nejtěžší.

11. Chytří lidé se podceňují, hloupí lidé se přeceňují.
Tomu se říká Dunning Krugerův efekt.

12. Váš mozek si nepamatuje události z minulosti. Reprodukuje vzpomínky, „vymýšlí“ je.
Proto jsou svědecké výpovědi tak nespolehlivé! VŠECHNO, tzn. naprosto VŠECHNY vzpomínky z vašeho života mozek změní. Pokaždé, když se k nim vrátíte. Chcete si něco uchovat v paměti? Zkuste si požadovanou událost pamatovat co nejméně!

13. Vaše rozhodnutí budou racionálnější, když o nich budete přemýšlet v cizím jazyce.
Prokázala to studie Chicagské univerzity. Pokud lidé přemýšlejí o tom, jaké rozhodnutí učinit v cizím jazyce, spoléhají více na logiku a ne na emoce.

14. Pokud budete své plány sdílet s ostatními, šance na jejich realizaci se skutečně sníží.
A nejde o závist, jak si možná myslíte. Faktem je, že lidé tím, že sdílejí své plány, jsou ve skutečnosti zaměstnáni samolibostí. Mozek, jak jsme si již řekli, nevidí rozdíl mezi imaginárním světem a přítomností. Sdíleli jsme naše plány – okamžitě pocítili radost z nenaplněných akcí, uklidnili se a uvolnili.

Zdroj.lifter