99 procent lidé na obrázku nevidí slona. Jste jedním z nich?

Populární tiktoker sdílel optický klam s pozorovateli. Dodal, že jen málokdo vidí, co se v tajemné kresbě skutečně skrývá. Ukazuje se však, že existuje způsob, jak autora hádanky přechytračit. Stačí jednoduché gesto.

Na webu je mnoho materiálů, které si nezvyklým způsobem pohrávají s naším zrakem. Když se podíváme například na oblíbenou Andelsonovu šachovnici, nejsme si jisti, co přesně máme před očima. Iluze jsou reakcí mozku na neobvyklé vizuální zážitky, které se liší od toho, co orgán již za našeho života získal.

Vědci se o fenomén iluze zajímají už stovky let. Některé grafiky dostupné na internetových portálech vznikly na počátku 19. století. O jeden z materiálů, pomocí kterých si s námi náš mozek hraje, se podělil Hectic Nick, populární tiktoker.

Těžká výzva

Influencer vyzval pozorovatele. Požádal je, aby se podívali na přiložený obrázek a pokusili se uhodnout, kde se na něm slon skrývá. Při publikování iluze napsal: „Pouze jedno procento lidí může najít skrytého slona na tomto obraze.“

Hektika nenechala uživatele internetu bez náznaků. Vysvětlil, že úkol není nejjednodušší, ale existuje způsob, jak se s ním vypořádat rychleji a efektivněji. Tiktoker nařídil fanouškům, aby zkusili otočit telefon vzhůru nohama a znovu se podívat na grafiku.

Frustrovaní uživatelé internetu

Fanoušci Hectica začali masivně sdílet příspěvek, ve kterém influencer vysvětluje, jak vyřešit obtížnou hádanku. Uživatelé internetu se i přes použití triku nedokázali s optickým klamem vyrovnat.

Pokračování na další straně