Bill Gates přišel s fascinující a děsivou předpovědí: Bude to obrovská změna, říká

Bill Gates byl překvapen rychlým pokrokem týmu za chatbotem OpenAI, když je poprvé viděl v roce 2016 a později se rozhodl vyzvat je, aby vycvičili umělou inteligenci k odpovědím na biologické otázky pro pokročilé. Očekával, že toto úsilí bude trvat dva až tři roky, ale tým to dokončil během několika měsíců. Výsledkem byla umělá inteligence, která dokázala správně odpovědět na 59 ze 60 otázek a napsat odpovědi na šest textových otázek. Test byl později ohodnocen externím odborníkem s nejvyšším možným skóre z vysokoškolského kurzu biologie.

Bill Gates je jedním z mnoha předních odborníků v oblasti technologií, kteří uznávají významný posun v oblasti umělé inteligence a strojového učení. Podle portálu CNBC se odborníci shodují, že tyto technologie mohou výrazně přetvořit celá odvětví průmyslu.

Gates také zmiňuje potenciál umělé inteligence v boji proti klimatické krizi, protože si myslí, že by mohla být využita ke snížení dopadu klimatických změn na lidi, kteří nejvíce trpí, i když nenese za to největší zodpovědnost. Navzdory tomu se Gates zatím nevyjádřil přesně, jak by umělá inteligence mohla pomoci v boji proti klimatické krizi, a zdůraznil, že je třeba prozkoumat její potenciál.