Blíží se změna času! Kdy nastane a jak se s ní nejlépe vypořádat podle odborníků?

Během přechodu na letní čas se prodlužuje světlo večer a zkracuje ráno, což způsobuje posun v cyklech spánku a bdění. To vede k větší únavě ráno a bdělosti večer. Tato nesrovnalost může vést ke ztrátě spánku a k spánkovému dluhu.

Studie ukazují, že průměrná osoba spí po změně času o 40 minut méně. Kromě toho lidé trpí změnami nálad, zvýšenou nehodovostí v dopravě a mají větší sklony k depresi a úzkosti, zejména v prvních dnech po změně času.

Nejčastějšími potížemi po změně času jsou bolesti hlavy, únava, nervozita, trávicí potíže a poruchy spánku.

Odborníci upozorňují, že lidské tělo se nikdy plně neaklimatizuje na změny času. Chronické problémy s adaptací mohou vést k vážnějším zdravotním obtížím, zejména u lidí, kteří nevěnují dostatečnou pozornost svému spánku kvůli pracovním nebo školním povinnostem.

Někteří odborníci preferují zimní čas jako standardní, protože je více v souladu s cirkadiánními rytm

Na druhou stranu, zastánci letního času poukazují na jeho pozitiva, jako jsou úspory energie, snížení nákladů a ochrana životního prostředí. Existují dokonce studie, které naznačují, že během letního času dochází k poklesu kriminality.

Pokud chcete minimalizovat dopady změny času, je důležité poskytnout tělu dostatek pohybu, omezit konzumaci alkoholu a kofeinu a pokusit se dopřát si dostatek spánku, i když je to možná obtížné v prvních dnech po změně času. Odborníci doporučují postupně se přizpůsobovat změně tím, že budete vstávat o několik minut dříve a postupně se přizpůsobíte novému času.