Celníci v šoku: Neuvěřitelné, co našli v břiše plyšového medvěda z Thajska


Košičtí celníci odhalili chráněné kaktusy v balíku z Thajska. Podle popisu na poštovní zásilce se jednalo o dětskou hračku – plyšového medvídka. Avšak uvnitř medvídka byly pečlivě zabaleny živé exempláře sukulentních rostlin. Tuto informaci poskytla Kateřina Daňková z Celního úřadu Košice.

Zdánlivě nevinný balík, který obsahoval plyšového medvídka, nakonec odhalil 20 uměle pěstovaných kaktusů druhu Astrophytum asterias. Tento druh kaktusů je chráněn Úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (Úmluva CITES), která slouží k regulaci mezinárodního obchodu s ohroženými druhy rostlin a živočichů tak, aby nedošlo k jejich postupnému vyhynutí. Toto uvedla Kateřina Daňková z Celního úřadu Košice.

Foto: Finančná správa SR

Pro dovoz zachycených kaktusů platí povinnost předložit vývozní povolení příslušným orgánům v zemi vývozu a povolení k dovozu, které vydává Ministerstvo životního prostředí (MŽP) Slovenské republiky.

V tomto případě deklarant nedodal žádné povolení v rámci celního řízení, což znamenalo, že takové zboží nemohlo být propuštěno do volného oběhu. Kateřina Daňková uvedla, že Celní úřad Košice zajistil tyto vzácné kaktusy a následně je předal do péče Botanické zahrady v Košicích.

Foto: Finančná správa SR

článek pokračuje na další stránce..