Co čeká lidstvo v příštích 100 letech? Poslední slova slavného vědce jsou hrozná

V roce 2100 David Attenborough předpovídá, že nezůstane žádná divoká zvěř a že existující divoká zvěř bude omezena na tu, kterou lidé produkují výhradně pro spotřebu. 22. století podle této prorocké předpovědi nebude lepší: z pobřeží do vnitrozemí se stáhne migrační lavina, zvedne se hladina moře a zničí města na pobřeží. Tento masový exodus způsobí velkou humanitární krizi a nerovnosti porostou. Ojedinělé srážky způsobí sucha a udělají z vody nejcennější komoditu nad zlato nebo ropu. Zemědělská výroba se omezí a rybolov bude mít v mořských hlubinách málo co hledat. 

Nikdo nezpochybňuje autoritu vysvětlit, co privilegovaná mysl, oddaná po celý život studiu prostředí kolem nás, bude hádat v budoucnosti. Pochybnosti o Attenboroughově řeči vyplývají ze skutečné schopnosti člověka zastavit všechny tyto přírodní události, a dokonce, že jejich původ je stoprocentně způsoben člověkem.

Věří, že řešení jsou na dosah příštích generací a že existuje řada nezbytných kroků, které mohou začít již dnes, a které jsou v současné době naléhavé, aby se zabránilo blížící se katastrofě. Ale ze všech minut dokumentu a stránek knihy jich Sir David jen málo investuje do kouzelných receptů, které, jak věří, procházejí pomocí obnovitelných energií, obnovují oceány, aniž by věděl, jak to lze udělat, a zabírají mnohem méně místa. v zemské kůře a zpomalení růstu populace. Opatření, která by v případě realizace zabránila destruktivnímu procesu podobnému šestému vyhynutí, jak se odráží v jeho teoriích? To je ta otázka.