Dano Heriban nebyl jen Brmbalíkem, byl mnohem více

Podle informací se rychlá záchranná služba dostavila za několik minut. První vyšetření provedené záchranářkou prý naznačovalo, že by se mohlo jednat o disekci hrudní aorty. Tyto informace měla záchranářka zaznamenat do zprávy a předat je lékaři na urgentním příjmu, který Dano následně přijal. Přestože bylo provedeno několik vyšetření, jako EKG a ultrazvuk, nebyly zjištěny žádné závažné abnormality. Z tohoto důvodu Dano nebyl v nemocnici hospitalizován a byl propuštěn domů. Navzdory bolestem v úterý se zdálo, že funguje normálně.

Dle vyjádření manažera Dana Heribana, Tomáše Kršňáka, jsme ještě v úterý večer spolu komunikovali ohledně úpravy textu pro koncert v bratislavském klubu Pod lampou. Plánovali jsme generálku na festival Dotyky a spojení a další připravovaná vystoupení. Bohužel, ani jeden z nás netušil, že tato komunikace bude naší poslední. Ve středu ráno byla záchranka znovu povolána k Danovi, ale bohužel záchranáři již nedokázali poskytnout potřebnou pomoc.

Celé Slovensko je zarmoucené a smutné po ztrátě herce Dana Heribana. Všichni milovali jeho postavu Ďura Brmbalíka (jméno, které si sám vymyslel). Jeho nezapomenutelné hlášky, červená rapidka, vtipné dialogy s milovanou postavou Erinou a jeho silný „trnafský“ přízvuk se vtiskly do paměti diváků. Dano Heriban se narodil a vyrůstal v Trnavě. Již tehdy upoutal pozornost svými vystoupeními v trnavském divadelním souboru Improliza. To mu dalo podnět k prozkoumání herecké branže.

Později se spojil s Jakubem Nvotem, který hrál významnou roli ve studentském divadle. Dano absolvoval konzervatoř se zaměřením na akordeon a herectví na Vysoké škole múzických umění.

Na divadelních prknech exceloval. V letech 2007 až 2015 byla jeho originální herecká osobnost významnou součástí divadelního souboru v Martine a později vynikl ve Slovenském národním divadle. Zahrál si v různých představeních, jako například Mizantrop, Sedm dní do pohřbu, Půlnoční mše, Nevina, Fanny a Alexander a Elity.

Díky svému účinkování ve hrách Závisláci, Macbeth a Kubo získal Dano Heriban prestižní ocenění Prémie LitFondu. Jeho nejúspěšnější divadelní hrou se stala Národní hřbitov, za kterou získal divadelní cenu Desky za ztvárnění postavy Janka Krále a za nejlepší scénickou hudbu. Dále byl oceněn třetí cenou Desky za svůj výkon v roli mladšího Jana Roznera ve hře Sedm dní do pohřbu.

článek pokračuje na další stránce…