Děsivé odhalení o mladých ženách, které byly očkovány vakcínou AstraZeneca

Výsledky studie by tedy nemusely platit pro obecnou populaci. „Je možné, že lidé, kteří jsou klinicky extrémně zranitelní, jsou náchylnější k vedlejším účinkům očkování,“ řekl hlavní statistik britského úřadu a jeden z vedoucích výzkumníků studie Vahé Nafilyan. Studie byla zveřejněna v časopise Nature Communications.

Stále převažují pozitiva očkování

Podle výzkumníků nebylo zjištěno signifikantně zvýšené riziko úmrtí v žádné další podskupině ani u vakcíny Pfizer-BioNTech mRNA, která byla také široce používána v Británii. Studie neprokázala, že vakcíny způsobily úmrtí.

Odborníci zdůrazňují, že přínosy očkování proti covidu stále výrazně převyšují rizika a výskyt nežádoucích účinků po očkování zůstává velmi nízký. Podle analýzy byla nákaza spojena s jedním dalším úmrtím na každých 12 000 neočkovaných mladých lidí a jedním dalším úmrtím na každých 56 000 očkovaných mladých lidí.

Vědci spojili data o očkování s úmrtími z jakéhokoli důvodu u osob ve věku 12 až 29 let a odhalili velmi malý nárůst úmrtí souvisejících se srdcem během tří měsíců po podání druhé dávky mRNA vakcíny u mladých mužů. Nicméně tento výsledek není statisticky významný. Pouze mladé ženy, přibližně 177 000 z nichž dostalo alespoň jednu dávku vakcíny od AstraZenecké, měly vyšší riziko úmrtí souvisejícího se srdcem.

V jiných studiích byly vedlejší účinky vakcín spojeny se specifickými podskupinami. Data z několika zemí spojují mRNA vakcíny proti COVID-19 s mírně zvýšeným rizikem myokarditidy a perikarditidy, což je zánět srdce nebo jeho vnějšího výstelky, zejména u mužů ve věku od 12 do 29 let.

Nicméně, díky tomu, že se shromažďují a zveřejňují stále více takových dat, můžeme být stále více ujištěni, že výskyt závažných vedlejších účinků, označovaných jako nežádoucí události, je pozoruhodně nízký pro oba typy vakcín, řekla kardioložka a výzkumnice Susan Chengová z Smidt Heart Institute v Los Angeles.