Dítě za 60 tisíc eur: V Praze dělali děti na zakázku. Teď jdou před soud

Klinika lékaře Alexandra Feskova v ukrajinském Charkově poskytovala službu náhradního mateřství zájemcům ze všech koutů světa. Jednalo se o stejnopohlavní páry nebo osaměle žijící osoby, kteří si na klinice vybrali dárkyni vajíčka a následně bylo dítě odneseno náhradní matkou. Podle policejních zdrojů se většinou jednalo o chudé ženy, které obdržely odměnu 10 tisíc dolarů.

Před porodem se náhradní matka přestěhovala do Prahy, kde byla v péči profesionálního týmu spolupracovníků kliniky. Byla zajištěna porodnice, vyřízení všech dokumentů a zapsání novorozence na matrikách Prahy 5 a Prahy 8. Předstírali, že jsou pár, ačkoli se viděli poprvé v životě, aby společně „napsali“ dítě na otce, který poté s několikadenním novorozencem odletěl domů do Švédska, Německa, Španělska nebo do Řecka.

Klinika doktora Feskova v ukrajinském Charkově nabízela služby náhradního mateřství zájemcům z celého světa, ale podle tamních úřadů je tento postup legální pouze pro sezdané páry, které prokazatelně nemohou mít děti. Finále, tedy porod a jednání před úřady, se odehrávalo v Praze, protože v Česku neexistuje zákon o náhradním mateřství, který by stanovil pravidla. Klinika odmítá tvrzení českých vyšetřovatelů, že nejde o pomoc neplodným párům, ale o nelegální byznys, a tvrdí, že vždy pracuje v souladu se zákony Ukrajiny i zemí, kde působí.

V Česku se v této kauze nikdo nestíhá, protože spolupracovníci kliniky, kteří se na tom podíleli, už odjeli zpět na Ukrajinu. Navíc v Česku neexistuje trestní čin, který by se vztahoval na toto jednání, na rozdíl od Ukrajiny. Martina Adámková z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 8, která vyšetřování dozorovala, uvedla, že neexistuje trestný čin, pod který by se toto jednání mohlo spadat.