Dvouletý Martínek vykazuje po operaci dramatické zlepšení. Je to úplně jiný kluk!

Po šestitýdenním odpočinku začínají rodiče pomalu cvičit s Martínkem. Následovat budou rehabilitace, během kterých bude Martínek muset dohnat ztracený čas a posílit svaly, které dva a půl roku nebyly využívány. Budou vyžadovat hodně trpělivosti, budou bolestivé a nepříjemné, ale již teď je zřejmé, že Martínek je velmi šikovný a brzy ukáže své schopnosti.

AADC syndrom, kterému Martínek trpí, ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku. Jedná se o velmi vzácné genetické onemocnění s pouhými 120 potvrzenými případy na světě.

Dosavadní léčba byla zaměřena pouze na mírnění některých příznaků, ale neřešila samotné onemocnění. Martínek bez pomoci nedokáže ani udržet hlavičku vzpřímenou, trpí záchvaty zvracení, nadměrným potem a má oslabený polykací reflex, což způsobuje, že část potravy končí v plicích. Náklady na léčbu tohoto vzácného syndromu dosahují zhruba 3,6 milionu eur, což je přibližně 100 milionů korun. Bohužel, vzhledem k vzácnosti tohoto onemocnění není hrazeno ze zdravotního pojištění, a žádost o uhrazení pojišťovnou ČPZP byla zamítnuta.