El Niño se řítí na Evropu, nese „apokalyptické změny“. Zjisti předpověď

Klimatologové v současnosti předpovídají příchod fenoménu El Niño do Evropy mezi koncem května a začátkem července. Varují také, že tento jev bude pravděpodobně trvat po celý rok. Organizace spojených národů upozorňuje, že období mezi lety 2023 a 2027 se pravděpodobně stane nejteplejším pětiletým obdobím v historii.

Podle OSN a generálního tajemníka WMO, Petteriho Taalase, kombinace fenoménu El Niño a skleníkových plynů povede k výraznému zvýšení teplot v nadcházejících letech. Existuje vysoká pravděpodobnost, že tento rok přinese nové vrcholy globální teploty a zvýší šanci na překonání teplotních rekordů.

Ekonomika a zemědělství jsou ohroženy v důsledku příchodu fenoménu El Niño. Sucho představuje hlavní hrozbu pro produkci potravin, zatímco El Niño může způsobit extrémně silné deště, záplavy nebo neobvykle horké a studené počasí. Tato nepředvídatelná povaha jevu může mít negativní dopad na zemědělství, včetně záplav, ztráty úrody a lesních požárů.

Existuje také riziko propuknutí chorob u zvířat. Rybáři po celém světě jsou také ohroženi, protože El Niño ovlivňuje oceánské podmínky a tím i rybolov, připomíná portál IFL Science.

Odborníci varují před těmito důsledky a popisují předpovědi jako děsivé. Tato situace je výzvou pro ekonomiku a živobytí lidí po celém světě. Peter Houk z Guamské univerzity vyjádřil své znepokojení nad vývojem situace.