Evoluce se nezastavila: Takto bude vypadat lidská tvář v budoucnu

Stejně jako ve starém dilematu, co bylo dřív; vejce nebo kuře, není přesně známo, zda jsme expresivní, protože máme mozek, který nám to umožňuje, nebo díky naší expresivitě byl náš mozek lépe vybaven.

Skutečnost, že tvář je mezi lidmi tak známá, protože každý, kdo vidí tvář, zná její tvář, ve skutečnosti neznamená, že se jedná o charakteristiku, která v přírodě převládá.

Podle Penny Spikins, paleolitické archeoložky z York University, „Naše oči jsou velmi blízko u sebe a těšíme se, lidské zubní oblouky jsou ve srovnání se zbytkem těla nepoměrně malé a my máme menší zuby. To znamená, že fyzikální vlastnosti našeho obličeje mají neobvyklou povahu, “

To, co jíte, bude formovat váš obličej
David Perrett, výzkumný pracovník na univerzitě v Saint Andrews a autor knihy „ In Your Face: The New Science of Human Attraction “ vysvětluje, že strava se neustále mění a to má také vliv na tvar obličeje.

Naše tváře se hodně změnily od společného předka, kterého jsme sdíleli se šimpanzi asi před 6 až 7 miliony let.

Mezi hlavní ukazatele patří snížený hřeben obočí, zploštělé čelo, méně výrazná tlama a brada.

Naši nejstarší předkové byli opakem tohoto popisu: výrazné čelo, výrazná tlama a silná brada.

„Základní forma lidské tváře se objevila asi před dvěma miliony let a změny od té doby zdůraznily postupné snižování frakcí,“ říká Erik Trinkaus, profesor na katedře antropologie na Washingtonské univerzitě.

Mladý, navždy?
Pokud se lidská lebka bude nadále vyvíjet, vědci očekávají, že dosáhne juvenilizace ve smyslu lebečních rozměrů, což by vedlo k menší tváři s proporčně většími očními dráhami, bradou menších rozměrů a globulárnější a vyvinutější lebeční klenbou.

To by se dalo očekávat, pokud by došlo k procesu známému jako „neoteny“, což znamená, že by si lidé po dosažení dospělosti skutečně uchovali svůj mladistvý vzhled.

Menší obličej, větší lebka, tvář budoucnosti?

Vědci věří, že tvář budoucnosti bude vypadat nějak takto.

Jinými slovy, muž budoucnosti, tvrdí odborníci, bude mít ve srovnání s dnešními lidmi s největší pravděpodobností menší tvář a větší lebku.

Aby však k této evoluci mohlo dojít, vědci tvrdí, že je nutná změna u ženské pánve, jejíž porodní cesty jsou již extrémně úzké, což je důvod, proč se mnoho dětí rodí předčasně a musí postnatálně dozrávat, což přináší určitá omezení.

Zdroj:curiosmos.com