Evropa zažila nejhorší sucha za poslední staletí. Letos to může být podobné

Loni se evropský kontinent potýkal s extrémním suchem, které bylo nejhorší za posledních 500 let. I letos existuje možnost opakování této situace, ale zatím není možné s jistotou předpovědět, jak se věci vyvinou.

Na konci léta, kdy se obvykle očekává deštivé září, se Evropa ocitla v klimatických podmínkách podobných těm v severní Africe. V srpnu loňského roku téměř polovina evropského kontinentu zažívala rekordní sucha, která podle vědců nebyla srovnatelná za posledních 500 let.

Suchem bylo postiženo 47 procent evropského území, a petice vegetace čelila ohrožení. Dlouhotrvající vedra a sucho způsobovaly tisíce požárů v zemích jako Itálie, Řecko nebo Německo. Zemědělci hlásili škody, když jim vyschla až desetina úrody pšenice a slunečnic.

Situace je již tak vážná, že o ní diskutuje i Evropský parlament. Dříve by si jen málokdo dokázal představit, že nedostatek vody bude v Evropě problémem, zejména v zemích jako Německo nebo Rakousko. Toto tvrzení přinesl autor studie Torsten Mayer-Gürr, který zkoumal vysychání řek a dalších vodních zdrojů pomocí satelitních snímků.

článek pokračuje na další stránce…