HROZÍ NÁM GLOBÁLNÍ APOKALYPSA? Jaderná válka by mohla vést k vyhynutí lidstva

Po ruském útoku na Ukrajinu a rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina uvést jaderné zbraně do pohotovosti se ve světě objevily velké obavy z jaderné války. Co by se stalo, kdyby se to skutečně stalo?

Záleží především na tom, kolik takových zbraní vybuchne. Rusko a Spojené státy mají 90 % světového jaderného arzenálu. Rusko má 1 588 zbraní rozmístěných na mezikontinentálních raketách s dosahem nejméně 5 500 km a také těžké bombardéry, které mohou nést a shazovat jaderný náklad. Spojené státy mají 1644 takových zbraní. Kromě toho mají obě země na svých odpalovacích zařízeních téměř 5 000 dalších funkčních bomb. Úplná jaderná válka může snadno způsobit zánik lidstva, a to nejen kvůli výbuchům a radiaci, ale také kvůli globálnímu ochlazení, tzv. jaderné zimy, které budou následovat.

Scénář omezeného jaderného konfliktu s tzv taktické atomové zbraně . Odborníci uvádějí , že tyto menší bomby tvoří asi 35 % amerického a ruského arzenálu. Mají dosah až 500 km po zemi a až 600 km po moři nebo vzduchem. A ta zbraň by měla ničivé účinky v blízkosti zóny výbuchu, ale nezpůsobila by nejhorší možný následek – globální jadernou apokalypsu.

Okamžik výbuchu
Existují různé typy a velikosti jaderných zbraní, ale moderní bomby spouštějí štěpnou reakci . Fyzické nebo tzv „Atomové“ bomby („A-bomby“) zničily Hirošimu a Nagasaki silou asi 20 kilotun TNT. Mnoho moderních zbraní má však mnohem větší ničivou sílu . Termonukleární nebo „vodíkové“ bomby („H-bomby“) se používají silou počáteční štěpné reakce k roztavení atomů vodíku ve zbrani. Tato fúzní reakce pohání ještě více neutronů, které vytvářejí více štěpení, což zase vytváří více fúze a tak dále. Výsledkem je ohnivá koule s teplotami odpovídajícími teplu středu Slunce. Takové bomby byly testovány, ale nikdy nebyly použity v boji.

Samozřejmě být na místě takového výbuchu znamená – okamžitou smrt. Například jaderná zbraň o síle „pouhých“ 10 kilotun TNT by okamžitě zabila asi 50 % lidí v okruhu 3,5 km od místa detonace. Vzduchová detonace by měla ještě širší dosah . Smrt by byla důsledkem rázové vlny, horka, ohně, intenzivní radiace, kolapsu budov a šrapnelu. Většina budov v okruhu 800 metrů od výbuchu by byla zdemolována nebo vážně poškozena.

Americká vláda mimochodem radí , že v takovém případě by občané měli zamířit do suterénu nebo centra velké budovy a zůstat tam alespoň 24 hodin, aby se vyhnuli nejhoršímu radioaktivnímu spadu.

Pokračování na další straně