Jahody jsou jedním z plodů, které obsahují nejvíce jedů, a mohou z dlouhodobého hlediska způsobit vážná onemocnění

Takové látky se ale v menším množství našly i v dalších běžných výrobcích, například ve 2 procentech testovaných brambor a jablek.

„Vzhledem k narůstajícímu množství důkazů spojujících PFAS s vážnými nemocemi, jako je rakovina, je hluboce znepokojivé, že britským spotřebitelům nezbývá nic jiného než tyto chemikálie pozřít, z nichž některé mohou v jejich těle zůstat dlouhou dobu.“ “ řekl Nick Mole z Pesticide Action Network UK (PAN UK).

Protože některé plastové obaly potravin jsou také kontaminovány PFAS a PFAS jsou přítomny v pitné vodě a půdě ve Spojeném království a dalších zemích, odborníci se shodují, že jejich používání v potravinářském průmyslu by mělo být co nejdříve zakázáno.

Malá množství jsou považována za bezpečná, ačkoli 69 procent globálních vzorků podzemní vody překročilo bezpečné limity, uvádí studie University of New South Wales.

V současné době se ve Spojeném království používá 25 pesticidů obsahujících PFAS, z nichž šest bylo klasifikováno jako velmi nebezpečné. PAN UK naléhá na vládu, aby je zakázala a podpořila zemědělce při hledání bezpečnějších alternativ.

V loňském roce Světová zdravotnická organizace prohlásila jeden typ PFAS, PFOA, za karcinogen 1. kategorie. Dětské vystavení toxinům je zvláště znepokojivé , protože bylo spojeno s vývojovým zpožděním, změnami chování a zrychlenou pubertou .

„PFAS jsou skupinou zcela umělých chemikálií, které před sto lety na planetě neexistovaly a nyní kontaminují každý kout světa,“ řekl Dr. Shubhi Sharma z charitativní organizace CHEM Trust.

„To nejmenší, co můžeme udělat, je nepřidávat k této toxické zátěži zákazem používání PFAS,“ dodal.