Jak vypadala průměrná česká domácnost za Husáka?

„Vítejte v průměrné české domácnosti z období Husákovské éry, která se vyznačovala jednoduchostí a uniformitou domácího života. Tato retrospektiva se zaměřuje na běžné uspořádání a výzdobu domácností, které charakterizovaly specifické období v českých dějinách.

Většina bytů v této éře měla rozlohu kolem 70 metrů čtverečních, což bylo považováno za dostatečné pro rodiny s čtyřmi členy. Vnitřní výzdoba často zahrnovala východoněmecké tapety s nádechem, který byl někdy považován za nedůstojný, spolu s záclonami a stále zelenými nepružnými žaluziemi. Podlahy byly obvykle pokryty levným linoleem, což odpovídalo tehdejšímu praktickému designu.

Společenské centrum domácností bylo obývací pokoj, kde se vždy nacházela sedací souprava skládající se z pohovky a dvou křesel. Středobodem těchto místností byla velká obývací stěna, na které byly umístěny suvenýry z dovolených a speciální servisní sady určené pro výjimečné příležitosti, jako byly Vánoce.

Televizní aparát byl nezbytný, i když barevné televizory nebyly běžné ve všech domácnostech, a proto se často televize sledovala společně s sousedy. Domy byly také zdobeny výrobky z chemlonu, od gobelínů po zdobené povlaky na polštáře, které často vyráběly ručně ve školách a byly dávány jako dary.

článek pokračuje na další stránce..