Jako z hororu: Oběti na palubě ponorky Titan zažily před implozí přibližně minutu hrůzy

Martín vysvětlil, že ponorka Titan začala padat svisle dolů jako šíp, protože váha pasažérů, kteří se nacházeli u okének, nerovnovážila plavidlo.

„Všichni lidé padali a tlačili se jeden na druhého. Představte si tu hrůzu, strach a utrpení. Muselo to být jako ze scény z hororového filmu,“ dodal odborník. Podle něj se celá událost odehrála během 48 až 71 sekund volného pádu, během které si skupina uvědomovala vážnost situace.

„Když se ponorka propadla do hlubin oceánu, její trup pravděpodobně zažil náhlý nárůst tlaku“, což vedlo k „silnému stlačení“ trupu ponorky ve hloubce kolem 2700 metrů, pokračoval Martín.

„Po těchto 48 vteřinách nebo jedné minutě následovala imploze a okamžitá smrt,“ dodal odborník. Mezi faktory, které přispěly k fatální implozi ponorky, byly zmíněny strukturální problémy s trupem.

Profesor oceánského inženýrství ze Virginie, Stefano Brizzolara, naznačil, že trup plavidla mohl mít defekt, který se pravděpodobně zlomil při obrovském tlaku.

„Je obtížné určit, co přesně způsobilo strukturální poruchu v tomto případě, ale i malé nedokonalosti v materiálu a geometrii, nebo nesymetrie spojovacích prvků a nedostatečný utahovací moment šroubů mohly způsobit strukturální kolaps,“ uvedl Brizzolara pro New York Post.

Dodal, že uhlíková vlákna použitá při výrobě trupu ponorky jsou „velmi náchylná na možné defekty“ a „projevují křehčí chování“ než jiné materiály.

Odborník také uvedl, že jakýkoli malý únik ve velké hloubce by způsobil proudění vody rychlostí kolem 620 mil za hodinu, což by okamžitě způsobilo smrt.