Je to oficiální: Výzkumníci objevili druhou Zemi

Podle výzkumníků může být Proxima B nejlepší příležitostí, na kterou jsme narazili, abychom našli PŘÍMÝ důkaz o existenci mimozemských životních forem mimo naši sluneční soustavu.

Planeta, která již byla nazvána „druhá Země“, se nachází v ideální vzdálenosti od své hostitelské hvězdy pro existenci kapalné vody, což znamená, že život, jak jej známe, velmi pravděpodobně existuje.

Proxima B je nejbližší exoplaneta, jakou jsme kdy objevili, a podle výzkumníků by mise na planetu za účelem hledání známek života mohla být něčím dosažitelným během našeho života.

Vzdálenost od naší planety k Proximě B se může zdát nepřekonatelná, ale ve skutečnosti je impozantně kratší ve srovnání s jinými kandidáty na hostitele života. To znamená, že Proxima B by se mohla stát prvním cílem pro budoucí mezihvězdné cestování.

Proxima Centauri je červený trpaslík nacházející se v souhvězdí Kentaura. Samotná hvězda je příliš slabá na to, aby ji bylo možné pozorovat pouhým okem, ale v posledních měsících z ní vědci nespouštějí oči.

Během první poloviny tohoto roku byla Proxima Centauri pravidelně sledována pomocí spektrografu HARPS nainstalovaného na 3,6metrovém dalekohledu Evropské jižní observatoře (ESO) v La Silla (Chile) a monitorovaného současně s dalšími přístroji z celého světa. svět.

„Bylo nalezeno mnoho exoplanet a bude nalezeno mnoho dalších, ale hledání nejbližšího potenciálního analogu Země a úspěch je pro nás všechny životní zkušeností,“ Dr. Guillem Anglada-Escudé, hlavní autor článku. „Příběhy a úsilí mnoha lidí se sblížily s tímto objevem.“ Výsledkem je také pocta jim všem. Na řadu přichází hledání života na Proximě b.“

Existují již dva články, které popisují a procházejí potenciální obyvatelnost Proximy B.

Budoucí pozorování, například pomocí 39m dalekohledu ESO E-ELT ve výstavbě v Chile, umožní další zkoumání Proximy b a hypotetické přítomnosti husté atmosféry a rezervoáru kapalné vody. Pokud by se ukázalo, že tomu tak je, bylo by velmi vzrušující, že nejbližší hvězda ke Slunci zároveň hostí nejbližší obyvatelnou (možná obydlenou?) planetu.