Když je vám smutno, cítíte se špatně nebo osaměle, přečtěte si tento text, který je více než 200 let starý

Raduj se stejně z toho, čeho jsi dosáhl, jako ze svých plánů. Udržuj zájem o vlastní životní cestu, jakkoliv skromnou, je to opravdové bohatství v proměnlivém osudu. Buď opatrný ve svých záležitostech, neboť svět je plný nepravostí. Ale nenech se tím zaslepit. Mnoho lidí zápasí o velké ideály a všude je život plný hrdinství.

Buď sám sebou. Zvláště nepředstírej city a nestav se cynicky k lásce, neboť tváří v tvář vší vyprahlosti a rozčarování je věčně svěží jako tráva.

Přijímej klidně, co ti radí léta, a až přijde čas, s půvabem se vzdej toho, co náleží mládí. Rozvíjej sílu ducha, aby tě mohla ochránit v nenadálém neštěstí. Ale netrap se představami. Mnoho obav se rodí z únavy a osamělosti.

Buď k sobě přísný, ale ne tvrdý. Jsi dítětem vesmíru, ne méně než stromy a hvězdy. Máš právo být zde. Ať ti to je jasné či ne, vesmír se nepochybně rozvíjí tak, jak má. Žij proto v míru s Bohem, jakkoli si ho představuješ.

Ať je tvé usilování v hlučném zmatku života jakékoliv, udržuj pokoj ve své duši. Přes všechny nedokonalosti je to krásný svět. Buď k němu pozorný.

Neztrácej naději. A snaž se být šťastný.