Legendární jablečný koláč našich babiček: Úžasně jemný a lahodný – lepší dezert nenajdete ani v cukrárně!

postup:

V misce smícháme všechny suroviny na těsto. Pokud se vám nedá těsto zpracovat, můžete ještě přidat trochu rumu. Zaděláno těsto dáme na chvilku zchladit, stačí dokud připravíme jablečnou náplň.

Jablka očistíme a nastrouháme na struhadle, šťávu necháváme. Nastrouhaná jablka smícháme s pudinkovým práškem, cukrem a špetkou skořice.

Těsto přendáme na pomoučený pracovní desku a rozdělíme na dvě stejné části. Jednu polovinu těsta rozválíme na velikost plechu a pomocí válečku přeneseme na vymazaný plech tak, aby těsto bylo po okrajích plechu trochu zvednuté nahoru. Na těsto naložíme jablečnou náplň a opakem lžíce nebo stěrkou uhladíme.

Vyválíme druhé těsto, pomocí válečku přeneseme a položíme na jablka. Přečnívající těsto na krajích ukrojíme. Vrch koláče propícháme vidličkou a upečeme. Pečeme asi 30 minut na 180 ° (každá trouba peče jinak, řiďte se svou troubou). Krájíme až po úplném vychladnutí a na talíři jemně pocukrujeme. Na druhý den je snad ještě lepší, než těsně po upečení. Chcete-li na povrchu koláčku vytvořit vzor (například mřížku pomocí vidličky), před pečením potřete vrch koláče rozšlehaným vejcem a po povrchu přejíždějte vidličkou, čímž vám vznikne pěkný vzor. 🙂

zdroj: mindmegette